Tornar

Una imatge d'un dels films del festival dedicat a l'animació cinematogràfica àrab

Onze mirades sobre la vida, la cultura i el pensament jueus a la Filmoteca

La Filmoteca de Catalunya torna a acollir una nova edició, la número 22, del Festival de Cinema Jueu que, enguany del 10 al 30 de setembre, porta a la pantalla onze visions de la vida i la cultura de les comunitats jueves arreu del món.

El Festival de Cinema Jueu de Barcelona va néixer l'any 1999 amb la finalitat de donar a conèixer el cinema i la cultura en general d'un poble que, precisament, va tenir a la capital catalana, fins a finals segle XIV, una de les comunitats jueves més nombroses i actives de la Corona d'Aragó. Avui dia no hi ha persecucions com les de l'Edat Mitjana, però segueixen vius prejudicis i estereotips que només es poden combatre amb un coneixement ampli del poble i la cultura jueva com el que ens proporcionen aquests films.

Amb el títol genèric de Supervivències, enguany s'han programat onze pel·lícules, de les quals cinc (entre les quals els documentals Irradiés; Sigmund Freud, un juif sans dieu i The euphoria of being, a més de ficcions com Akik maradtak) estan dedicades de manera directa o indirecta a la pèrdua i els traumes causats per l'Holocaust. I és que recuperar la memòria és un dels objectius principals del festival, que també aposta per les visions obertes, dialogants, tolerants i integradores de la cultura jueva.

Així, el programa del festival inclou films com Bukra fil MishMish (a la foto), que explica la trobada per part d'un jueu d'un seguit de petites joies històriques de l'animació egípcia, els seus esforços per restaurar-les i l'oposició que trobarà en la seva família. És un documental de Tal Michael que fa referència a les relacions amb el món àrab, igual que el també documental Comrade Dov, dedicat a Dov Khenin, diputat a la Knésset (parlament israelià) pel partit jueu-àrab Hadash.

El documental català Les set caixes, de Carles Canet, Valentí Roda i David Fontseca, dedicat a la diàspora i als conflictes de la identitat jueva actual, dos treballs més dedicats a l'ídix parlat pels asquenazites i el judeocastellà parlat pels sefardites, a més de ficcions de tema amorós com À Coeur Battant i dedicades a la comunitat gai jueva com Minyan, formen part també d'una programació especialment triada que ens oferirà una visió desmitificadora i atípica de les comunitats jueves, la seva cultura i el seu pensament.

Si voleu veure els films que formen part de la programació d'enguany del Festival de Cinema Jueu, passeu-vos per la Filmoteca però, abans, consulteu el web d'aquest espai de projeccions situat al cor del Raval.

Data de publicació: Dimarts, 08 Setembre 2020
  • Comparteix