Tornar

Una fogera

Els orígens de la cuina

Una mirada a la prehistòria culinària a càrrec de cinc referents de la gastronomia, l'arqueologia i les ciències de l’alimentació.

Conèixer el passat de la nostra espècie en èpoques de les que encara no tenim registres escrits passa per estudiar les restes arqueològiques que proporcionen indicis de l’activitat humana. A través d’aquesta informació i un munt de recerca, avui coneixem què i com menjaven els nostres avantpassats quan formaven part de societats nòmades, caçadores i recol·lectores (Paleolític) i quan es van tornar sedentàries aprenent a domesticar les plantes i els animals per al seu aprofitament (Neolític). Bona part d’aquest coneixement queda palès en un nou llibre titulat Los orígenes de la cocina. Per presentar-lo, el Museu d’Arqueologia de Catalunya acull el dilluns 20 de gener un col·loqui a càrrec de cinc grans exponents de les seves disciplines: Ferran Adrià, Eudald Carbonell, Toni Massanés, Antoni Palomo i Carmen Cubero.

La història de l’alimentació, del seu processament i, de retruc, de la cuina està estretament lligada a la de l’evolució de la nostra espècie. En els seus orígens, l’espècie dels Homo sapiens va destacar per un caràcter creatiu i innovador respecte a altres espècies d’homínids com els neandertals o els Homo erectus. Durant el Paleolític, la capacitat de fabricar eines per caçar i manipular els aliments, junt amb molts altres aspectes, va permetre als nostres avantpassats i a les seves dietes evolucionar. El domini del foc també va jugar un paper molt important en la preparació dels aliments i va marcar un punt d’inici del que avui entenem per «cuina». Al Neolític vam arribar més lluny. Amb el descobriment de l’agricultura i la ramaderia, l’espècie humana esdevingué sedentària i va haver d’inventar maneres de preparar els aliments per tal de conservar-los. I això va estar lligat a una altra destacada invenció, la ceràmica, que va permetre fabricar multitud d’estris per cuinar, menjar, beure i conservar els aliments.

Tallar els aliments, escalfar-los, bullir-los, enfornar-los, conservar-los i fer dels àpats un acte de reunió són pràctiques encara ben vigents que ens han acompanyat al llarg de tota la nostra història. Descobriu com van sorgir i com ens van transformar com a espècie i societat.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 14 Gener 2020
  • Comparteix