Tornar

Pau Casals dirigint l'Orquestra Pau Casals

La fundació que duu el seu nom acosta al gran públic l’exposició ‘100 anys de l’Orquestra Pau Casals’

La iniciativa pretén divulgar, a través de documents audiovisuals de gran valor, la seva obra com a director simfònic i la seva significació mundial com a abanderat de la pau i de la dignitat humana.

Per facilitar la divulgació del llegat musical i personal de Pau Casals, la fundació que duu el seu nom manté obert un canal de Youtube en el qual trobareu diverses càpsules d’entre un i tres minuts de durada amb imatges i explicacions a l’entorn de l’exposició 100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social, que es pot veure en dues etapes: una al Museu de la Música de Barcelona i l’altra al Museu Pau Casals del Vendrell.

Aquestes peces audiovisuals adopten l’aparença d’una visita comentada i estan il·lustrades amb documents gràfics de gran valor històric que permeten aprofundir en els principals eixos temàtics de l’exposició, amb explicacions a càrrec de la seva comissària i directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester. El canal de la Fundació Pau Casals ofereix, a més, un ampli ventall de vídeos i gravacions relacionades amb la vida i obra d’aquest català universal, com el seu discurs davant l’assemblea general de les Nacions Unides a Nova York l’any 1971.

Les dues mostres són complementàries i comparteixen el mateix propòsit: reivindicar la figura de Pau Casals com un dels millors directors del segle XX i també com a personalitat compromesa amb la pau i la dignitat humana. Per al mestre Casals, la música, l’educació i la cultura eren eines d’emancipació social que van ser tallades de soca-rel per la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda.

L’exposició del Museu de la Música explica la trajectòria i l’impacte musical que va suposar la creació de l’Orquestra Pau Casals a Barcelona, i ho fa a través de nombrosos documents, programes de concerts i partitures que s’han conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, el CEDOC, l’Arxiu Històric de la Societat del Gran Teatre del Liceu o l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, entre altres. S’hi repassa la història —des de la seva fundació el 1909 fins al seu darrer concert, el 12 de juliol de 1937—, els músics que en van formar part, el seu funcionament, el seu repertori i els intèrprets convidats, així com el seu compromís pregon social amb el projecte de l’Associació Obrera de Concerts, autogestionada per milers de treballadors, camperols i estudiants. La selecció del contingut ha estat feta per un comitè assessor integrat pel director del Museu, Jaume Ayats, el musicòleg Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo.

L’entrada general val 6 euros i la reduïda, 4,5. Totes dues donen dret a visitar la resta d’exposicions permanents i temporals. Les taquilles tanquen 30 minuts abans de l'horari del Museu, però es recomana que realitzeu la compra en línia a través d’aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 13 Agost 2021
  • Comparteix