Tornar

Imatge de la sala immersiva de l'exposició Nova Pantalla

Videojocs ‘made in Catalonia’

Nova Pantalla és una espai immersiu i interactiu que apropa les dimensions artística i social de la indústria del videojoc a tots els públics.

Fins al 4 de setembre, el Palau Robert presenta la primera gran exposició dedicada a la indústria del videojoc a Catalunya. Es titula Nova Pantalla i està organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat.

La mostra vol posar en valor tots els satèl·lits que giren al voltant de l’univers del videojoc: l’entreteniment, naturalment, però també la creació artística, l’economia i les finances, els estudis universitaris i els cicles formatius, la indústria, la tecnologia i tants altres aspectes socioculturals que en fan un entorn extremadament engrescador i important per al país.

Segons les últimes dades, a Catalunya hi ha 167 estudis de videojocs que donen feina a més de 3.000 professionals: programadors, animadors, guionistes, artistes visuals, dissenyadors de l’experiència de joc, músics, enginyers de so, controladors de qualitat, però també streamers i youtubers. Amb una facturació anual que ronda els 500 milions d’euros, la indústria catalana lidera el sector a Espanya –on representa el 51 % del total– i ha esdevingut un dels pols de creació més importants d’Europa, especialment destinat al mòbil.

L’exposició explica les diferents manifestacions d’aquest diàleg entre els videojugadors, com poden ser els mitjans de comunicació, els creadors de contingut, les fires i les xarxes socials. Per aconseguir-ho, Nova Pantalla convida els visitants a submergir-se en aquest món a través d’instal·lacions immersives, continguts interactius i jocs, com Endling, Narita Boy, Arise: A simple story o Koral. L’exposició té un clar caràcter divulgatiu i lúdic amb la finalitat d’arribar tant a aficionats com a totes aquelles persones que mai s’han acostat al mitjà interactiu. També hi ha un apartat dedicat als serious games, que utilitzen el llenguatge videolúdic com a mitjà amb finalitats educatives o d’investigació.

Comissariada pels periodistes Joan B. Galí, Albert García i Marc Angrill, Nova Pantalla aborda l’ecosistema dels videojocs com un fet social amb arrels als anys 80 que genera tota una comunitat al seu voltant, alhora que els reivindica com a artefacte cultural d’interès artístic. Per això, a la inauguració va assistir-hi la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i entre els seus continguts hi ha un espectacular i evocador vídeo immersiu creat expressament per a l’ocasió.

Data de publicació: Divendres, 22 Abril 2022
  • Comparteix