Tornar

Imatge promocional del productor gallec Baiuca

Folktrònica gallega a Paral·lel 62

Baiuca acomiada a Barcelona dos anys de gira amb Embruxo Tour acompanyat de convidats molt especials, abans d’iniciar una nova etapa.

El 27 de gener, el grup gallec de pop, folk i electrònica Baiuca tancarà a Paral·lel 62 una gira que fa un parell d’anys que dura i que l'ha dut a tres continents: Embruxo Tour.

Tant a Galícia com al Brasil, la paraula “baiuca” serveix per designar una taverna o bar popular. I aquest és el nom que, en un moment donat, va adoptar Alejandro Guillán per batejar el seu segon projecte musical, després d’aparcar la seva incursió en el món del pop sota el reclam artístic d’Álex Casanova.

Baiuca combina la música electrònica amb el folk gallec per encunyar un estil nou denominat folktrònica, que es caracteritza per l’ús d’instruments típics del folklore tradicional –com les cunchas, flautes o pandeiros i altres tipus de percussió– sobre les bases rítmiques del tecno, el global bass o el house. Un dels seus referents pel que fa a la música d’arrel és el gaiter Carlos Núñez, mentre que Baiuca ha remesclat, al seu torn, artistes com el DJ Chancha Vía Circuito, Kermesse o Balkan Taksim.

El seu primer àlbum, Solpor (2018), va rebre tota mena d’elogis de la premsa especialitzada, la qual cosa el va portar a actuar en nombrosos festivals i a enregistrar l’EP Misturas (2019), que va obrir la porta a altres temes amb Xosé Lois Romero & Aliboria (Caroi, Olvídame i Mangüeiro), així com amb Carlangas i El Búho (Fisterra), Nita i Uji (Caravel) i Haema (Adélia).

El 2021 va veure la llum el seu segon disc d’estudi, Embruxo, que va comptar amb la col·laboració de Lilaina (Meigallo, Luar, Conxuro, Lavandeira i Diaño), Rodrigo Cuevas (Veleno) i Cristian Silva (Cortegada). Es tracta d’un dels àlbums més celebrats de l’electrònica d’arrel dels darrers temps.

L’entrada per veure Baiuca a Paral·lel 62 val 22 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 24 Gener 2023
  • Comparteix