Tornar

Científica al laboratori

Passat, present i futur de les dones científiques

El cicle d’entrevistes FEM ciència analitza la relació entre el gènere i la ciència al llarg de la història.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, el passat 11 de febrer, la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica impulsà FEM ciència, un mitjà on es destaca el paper de la dona en diferents disciplines científiques. El projecte consisteix en una sèrie d’entrevistes a historiadores de la ciència que ens exposen les seves reflexions sobre com el gènere ha influït i influeix en el progrés científic i com afecta en l'àmbit laboral i personal de les dones.

FEM ciència sorgeix amb la intenció que no es continuïn perpetuant casos com el de Rosalind Franklin, una física i química a qui no se li va reconèixer el seu extraordinari treball com es mereix. Sabeu qui va descobrir l’estructura de la doble hèlix d’ADN, la molècula que conté el material genètic dels éssers vius? Els llibres sempre apunten a James Watson i Francis Crick, però sovint passen per alt que aquesta fita va ser possible gràcies a les extraordinàries imatges de Franklin. La científica estava especialitzada en l’obtenció d’imatges mitjançant la tècnica de difracció de raigs X i gràcies a això va aconseguir obtenir una fotografia pionera de l’estructura de l’ADN. Sense que ella ho sabés, la imatge va arribar a mans de Watson i Crick, els quals la van usar com a evidència científica del seu model d’ADN.

Rosalind Franklin no fou ni molt menys l’única dona científica que va quedar a l’ombra dels homes. A FEM ciència, les entrevistades ens revelen les dificultats i les fronteres que moltes altres dones com ella es troben pel camí. Investigadores i historiadores de la ciència com la física i biòloga Clara Florensa i la infermera i psicòloga Margalida Lidó, entre altres, ens donen els seus punts de vista en l’evolució dels estudis de gènere i els reptes que les dones han d’afrontar encara avui en l’àmbit científic.

Per evitar més casos com el de Franklin, escolteu les entrevistes en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 31 març 2021
  • Comparteix