Tornar

La Galera Reial

Passejos pel passat mariner

El Museu Marítim de Barcelona ofereix la possibilitat de visitar diverses exposicions i col·leccions de manera virtual.

Tant pel seu contingut com pel seu continent, el Museu Marítim de Barcelona és un dels llocs de la ciutat que cal visitar sovint. Ubicat a l’emblemàtic edifici de les Drassanes Reials, el lloc on es van construir les embarcacions militars del segle XIII al XVIII, el museu reflecteix l’estret vincle de Barcelona i Catalunya amb el mar al llarg de la història així com molts altres aspectes de la relació de l’ésser humà amb el medi marí. Ara, una gran mostra dels seus muntatges i col·leccions es poden visitar de manera virtual i gratuïta des del seu lloc web.

Dues de les visites virtuals més destacades són les de les exposicions Drassanes i galeres i 7 vaixells, 7 històries. El recorregut us permetrà gaudir de la bellesa arquitectònica del recinte, conèixer la seva història i alhora descobrir algunes de les embarcacions amb què es va intentar conquerir la Mediterrània, com ara la majestuosa rèplica de la Galera Reial, una nau del segle XVI que participà en la batalla de Lepant i a bord de la qual va viatjar el mateix Miguel de Cervantes. Dues exposicions compostes per imatges del museu i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya mostren l’evolució del litoral català i de la navegació mercant durant el segle passat. Són La platja, un espai canviant, que il·lustra la transició d’un medi tradicionalment pesquer cap a l’explosió turística i demogràfica dels anys seixanta, i Vaixells mercants: de la vela al motor, on la màquina de vapor desbanca el comerç marítim impulsat pel vent.

El museu ofereix així mateix la possibilitat d’explorar el patrimoni marítim amb algunes de les seves col·leccions digitalitzades. Una d’elles, la Carta nàutica de 1509, ens desvetlla la intensa activitat cartogràfica del Mediterrani del segle XVI gràcies a l’auge del comerç marítim d’aquella època. Una altra col·lecció, Descobrint la Barcelona de 1912, parteix d’una pintura de l’artista A. Casals per explicar alguns aspectes del funcionament i la tècnica del moll industrial de la ciutat a principis del segle passat. Però si voleu ampliar coneixements i satisfer la vostra curiositat, no us perdeu la col·lecció Tresors, on un munt d’objectes testimonien el passat marítim barceloní i català: fotografies, gravats, instruments navals, models i maquetes, mapes, objectes relacionats amb la navegació submarina o, fins i tot, exvots que els mariners duien a alguna església com a mostra d’agraïment a Déu per haver salvat llurs vides.

Descobriu tots els continguts virtuals en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 30 març 2021
  • Comparteix