Tornar

Petites històries, grans dones

Petites històries, grans dones

Un cicle familiar en clau femenina per aprendre sobre el patrimoni dels nostres museus.

Petites històries, grans dones és el nom del nou cicle virtual familiar que coorganitzen vuit museus de Barcelona i un d’Esplugues de Llobregat per donar visibilitat a dones rellevants de l’àmbit de cada un d’ells. A través de contes en format de vídeo, els museus explicaran les històries que hi ha al darrere de les aportacions d’aquestes figures femenines al seu patrimoni. El cicle tindrà lloc a aquest canal de YouTube, cada dia entre el 23 i el 31 de maig a les 12 hores, i va adreçat a tots els públics a partir de cinc anys. Si feu tard, no patiu; un cop emesos els contes seguiran al canal de manera permanent.

Les històries consisteixen en curtmetratges d’uns deu minuts, una durada perfecta per a què els més petits i petites de la casa no perdin detall. Per obrir el cicle, el Museu Nacional d’Art de Catalunya presenta a la fotògrafa i retratista Colita, considerada com una de les millors del seu gènere des dels anys seixanta fins a l'actualitat. Seguint en l’àmbit de l’art, el Museu Picasso aposta per la influent escriptora modernista i col·leccionista Gertrude Stein, i la Fundació Joan Miró dedica el seu conte a l’artista contemporània Nalini Manini, guardonada el 2019 amb el premi que concedeix la mateixa entitat. El Museu del Disseny ens endinsa al món de la moda amb la figura de Carolina Montagne, una de les modistes catalanes més prestigioses segle XIX. I el Museu d’Esplugues de Llobregat presenta a la ceramista i professora Angelina Alós.

Els contes del cicle també presenten a dones d’altres àmbits de la cultura. És el cas del Museu Marítim de Barcelona, que dedica el seu vídeo a la temuda pirata del segle XVIII Anne Bonny. En el marc de l’exposició Micos, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona narra la història de Biruté Galdikas, etòloga especialitzada en primatologia i en la conservació de l'orangutan. El Museu d’Arqueologia de Catalunya dona a conèixer la trajectòria d’Adela Ramón Lligué, arqueòloga catalana que va fer nombroses contribucions a l'estudi de la cultura asteca. I per cloure el cicle, el Museu d’Història de Catalunya presenta a Roser Rosés, col·laboradora del mateix equipament que fou coneguda com la nena de Rússia.

Nou sessions per passar una estona entretinguda en família i apropar-se el patrimoni dels nostres museus a través de les dones que hi han contribuït. Conegueu les seves històries, aquí.

Data de publicació: Divendres, 22 maig 2020
  • Comparteix