
Un piano singular i altres propostes de la Fundació Julio Muñoz Ramonet
L'equipament del carrer de Muntaner programa concerts, concursos i conferències, entre les activitats d'aquesta primavera i estiu.
Si ja heu estat mai a la Fundació Muñoz Ramonet, ja sabeu que és un magnífic palauet amb jardins del carrer de Muntaner que va ser casa d'un conegut industrial de la ciutat. Potser heu vist, si heu fet la visita a l'edifici, el piano de la casa, un piano Érard que és el protagonista d'una de les pròximes activitats que s'organitzen aquests dies a la casa. Serà del 12 al 26 de juny, però teniu activitats a la Fundació fins entrat el mes de juliol.
D'aquí a uns dies comença el Cicle ressonàncies del temps: El piano Érard de la Fundació, en diàleg (a la imatge), que consta de tres sessions. En la primera, el 12 de juny a les 19 h, us presentaran el protagonista de tot plegat: un piano Érard sobre el qual us parlarà Joan Josep Gutiérrez, expert en instruments antics com aquest. El va construir el 1882 la família Érard. Dissenyaven i construïen els pianos més famosos de França i de part de l'estranger. De fet, un mecanisme que van inventar per als pianos de cua (com el que hi ha aquí) encara es fa servir en tots els pianos d'aquest tipus. Després que us parlin dels Érard i la seva tècnica, la pianista Marina Rodríguez Brià interpretarà obres del temps en què es va construir l'instrument, entre les quals Muzio Clementi (pare del piano modern, diuen), Felip Pedrell, Matilde Escalas i Claude Debussy.
Torneu el 19 de juny, a les 19 h, i la musicòloga Imma Cuscó, responsable de projectes i programes al Museu de la Música de Barcelona, us parlarà sobre Sons de Barcelona: el piano Érard en diàleg amb la ciutat i us situarà en l’època de Mompou i Granados, entre altres compositors barcelonins. Seguirà un recital de piano, a càrrec d’Emili Brugalla, que interpretarà obres de Mompou i Granados. Finalment, el dijous, 26 de juny, la conferenciant Mireia Freixa us parlarà sobre Virtuosisme i poètica: Liszt, Chopin i Mendelssohn al piano Érard, abans de deixar pas a la intèrpret Ester Lecha, que interpretarà, un viatge al Romanticisme, obres de Felix Mendelssohn, Franz Liszt i Frédéric Chopin.
Recordeu, a més, que els jardins de la Fundació acullen el dissabte, 14 de juny, un dels concerts del Festival Simfòmic, el de l’Acadèmia Marshall, creada l’any 1901 per Enrique Granados.
El Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent (del 10 al 20 de juny) i projectes formatius en arts escèniques de l’Institut Oriol Martorell en diàleg amb els espais de la Fundació (juny i juliol) són algunes altres activitats previstes.
Si el que us interessa és la col·lecció d'art de Muñoz Ramonet, veniu el 3 de juliol a sentir la conferència La col·lecció Muñoz Ramonet, una gran desconeguda, a càrrec del periodista José Ángel Montañés i la conservadora Eva González. I, si voleu sentir tocar l'empordanesa Emma Stranton, haureu de venir el dia 10 de juliol, a les 19 h. Tot s'acaba (de moment) el dijous, 17 de juliol, a les 19 h, amb un projecte fotogràfic i de dansa. El primer és Habitant la nostàlgia, amb imatges de Jordi Vidal copsades a la Fundació, i el segon és el solo de dansa Out of order, de Clàudia Auzinger.
Si no us voleu perdre les activitats programades a la Fundació Julio Muñoz Ramonet aquests dies, consulteu al web el programa complet de propostes.