Tornar

Pintures de Jordi Martoranno exposades a la mostra El silenci i els dies

Pintura espiritual

L’exposició El silenci i els dies, de Jordi Martoranno, acosta el visitant a conceptes místics inspirats en Sant Joan de la Creu.

Fins al 19 de març es pot visitar a la Pigment Gallery l’exposició El silenci i els dies, del pintor Jordi Martoranno. Nascut a Girona el 1965, l’autor es va formar a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i, més endavant, va cursar un màster de disseny gràfic. Al llarg de la seva trajectòria ha fet nombroses residències artístiques a ciutats com París ( 1985 i 1990), Tolosa de Llenguadoc (1997) o Nova York (2015) i ha protagonitzat un gran nombre d’exposicions, tant col·lectives com individuals.

Després de mostrar el 2020 a Can Framis la selecció de treballs que van donar forma i contingut a El cor oceànic de les coses, l’autor presenta ara, a El silenci i els dies,  un treball amb la voluntat d’atraure el visitant cap a conceptes transcendents a través de la percepció, més que no pas per mitjà de l’intel·lecte.

D’acord amb aquesta propòsit, el muntatge i la ubicació de les peces ja és una obra en si mateixa. La relació i la interacció amb l’espai i la seva llum també esdevé essencial, entesa aquesta com a “llum àuria”. Atent a les referències de pensadors antics i contemporanis, Jordi Martoranno se serveix de l’antropologia semiòtica per investigar com es generen i evolucionen els símbols culturals.

En aquest cas, el silenci és l’eix central d’aquest idea que es fa ressò, en part, de l’essència de l’obra poètica del Cant espiritual de Sant Joan de la Creu, amb referències explícites a alguns dels passatges més bells de la lírica ascètica i de la mística del Renaixement. Aquest frare castellà, fundador de la branca masculina dels carmelites descalços el 1566, és considerat un mestre de la fe, al costat de Santa Teresa de Jesús.

Data de publicació: Dijous, 23 Febrer 2023
  • Comparteix