Tornar

Una fotografia de Morrosko Vila-San-Juan mostra a Bea Sarrias treballant en un dels quadres que formen part de l'exposició

Pintures i imatges sobre Can Gomis, l'icònic edifici de La Ricarda

L'espai d'art Lab 36 acull, del 15 de setembre al 9 d'octubre (públic en general, a partir del dia 18), una exposició que recrea, amb pintures i amb materials audiovisuals, la Casa Gomis, també coneguda amb el nom de la finca on va ser construïda, La Ricarda.

L'exposició sobre la Casa Gomis es titula Benvinguts a La Ricarda, la firmen la pintora Bea Sarrias i el cineasta Morrosko Vila-San-Juan i forma part de la programació del Barcelona Gallery Weekend, un esdeveniment anual que promou l'associació Art Barcelona i que està obert al conjunt de galeries de la ciutat i la seva àrea metropolitana. 

La que presenta Lab 36, un espai vinculat a la Galeria Senda, però amb un emplaçament diferenciat, és una exposició especialment oportuna, ja que arriba en el moment en què s'està discutint la possible ampliació de la tercera pista de l'aeroport del Prat i les afectacions que tindria sobre la zona coneguda com La Ricarda. 

En aquest espai natural del Delta del riu Llobregat hi ha la Casa Gomis, una icona de l'arquitectura racionalista que va dissenyar l'arquitecte Antoni Bonet Castellana per al matrimoni format per Ricardo Gomis i Inés Bertrand (va ser construïda entre el 1949 i el 1963) i que és tota una referència de l'arquitectura experimental de mitjan segle XX. L'edifici ha estat declarat Bé Nacional d'Interès Cultural, tot i que l'amenaça del veí aeroport segueix molt present.

És una casa d'estiueig situada entre pins i a tocar del mar, amb dependències separades, però connectades entre si, d'una sola planta i cobertes per una singular volta catalana que confereix personalitat a l'edifici, decorat amb un mobiliari fet expressament per a la casa, bona part del qual encara es conserva.

L'edifici va ser en el seu temps un centre d'atracció cultural per on van passar o van muntar els seus espectacles un seguit d'artistes que van des de John Cage, Merce Cunningham o Antoni Tàpies, fins a Joan Miró, Joan Brossa, Joan Prats, Josep Maria Mestres Quadreny o Carles Santos.

Ara, l'immoble torna a promoure la creació, inspirant una sèrie d'acrílics sobre tela de Bea Sarrias (a la imatge, retratada treballant en els quadres de l'exposició per Morrosko Vila-San-Juan), una artista realista de Barcelona que s'interessa per la modernitat, s'inspira en el realisme americà i fa servir de manera acurada la perspectiva, la llum, el color i una pinzellada neta.

Ella, que coneix bé La Ricarda i que l'ha pintat moltes vegades en els últims anys, ens proposa un seguit de quadres que busquen proporcionar a qui se'ls miri una experiència immersiva que l'acosti a les sensacions que desperta una visita real. L'artista copsa en les seves obres la manera especial en què l'arquitectura de l'edifici es relaciona amb els espais naturals que l'envolten, però també la forma d'entendre la vida i la cultura que s'ha viscut sempre al seu interior.

Ha treballat amb Bea Sarrias per crear l'exposició el cineasta Morrosko Vila-San-Juan, que té una trajectòria llarga com a realitzador, periodista i autor de peces de videocreació. Amb Bea Sarrias ha creat peces audiovisuals com Un dia a la Ricarda (que va ser seleccionada al Festival Loop Barcelona), La cima de Coderch (un somni incomplert), presentada a la Barcelona Design Week o el projecte expositiu i audiovisual en preparació Miró-Sert-Gomis. La llum al taller de l'artista.

L'exposició inclourà (les dates estan per determinar, així que haureu d'estar al cas) una xerrada sobre La Ricarda i també una projecció d'imatges que estarà acompanyada per una interpretació a piano del músic Agustí Fernández. Paral·lelament a l'exposició, s'organitzaran algunes visites guiades a la casa, que actualment està en mans de la segona generació de la família Gomis-Bertrand.

Si voleu saber més sobre l'exposició Benvinguts a La Ricarda, veniu a Lab 36, però abans consulteu la informació sobre la mostra al web d'aquest espai d'art o bé al seu Facebook.

Data de publicació: Dilluns, 06 Setembre 2021
  • Comparteix