Tornar

El Mercat de la Boqueria vist a través d'una bastida durant les obres de soterrament de l'aparcament
fris fotogràfic
fris fotogràfic

La plaça de la Gardunya acull un nou monument en forma de fris fotogràfic

Quant de temps fa que no visiteu la plaça de la Gardunya? Doncs ara teniu una bona excusa: conèixer un nou monument públic en forma de gran fris fotogràfic de l'artista Jorge Ribalta que es titula Àngels nous i s'estén per edificis i dependències de la plaça.

És un projecte que li dona la volta al concepte més habitual de monument públic. I és que aquí no es glorifica cap personatge ni es recorda cap gran moment de la història, sinó que es dedica atenció a la història invisible i quotidiana de l'espai, tot posant a dialogar arquitectura i fotografia. Han impulsat aquesta obra La Virreina Centre de la Imatge i la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut de Mercats i l’Escola Massana.

Tot va començar amb l'exposició Àngels nous de Jorge Ribalta a La Virreina Centre de la Imatge que es va poder veure entre el juliol i l'octubre del 2019 (a la foto) i que mostrava en imatges, no només tretze anys de transformacions urbanístiques (2005-2018) en una plaça de la Gardunya que ha viscut una reforma en profunditat amb el soterrament de l'aparcament, la construcció d'habitatges de protecció oficial i l'arribada de l'Escola Massana, sinó també aspectes poc coneguts pel públic de la història d'aquest espai. Sabíeu que fins a l'últim terç del segle XIX va acollir l’antic monestir de Santa Maria de Jerusalem?

Incorporat a la col·lecció d’Art Públic de la ciutat, el nou monument s'estén en fragments situats al voltant de la plaça, a la qual dona intel·ligibilitat i confereixen densitat històrica. Veureu les imatges de Jorge Ribalta en els accessos als habitatges que s'han construït a la plaça en els últims anys, però també repartits pel Mercat de la Boqueria i l'Escola Massana, dos elements més de la reforma imaginada per l'arquitecta Carme Pinós

La reforma de la plaça encara té pendents la creació d'un accés al pati de l’antic hospital i la reforma dels Jardins del Doctor Fleming, així que el monument que ara es mostra al públic és susceptible de créixer i de ser modificat en el futur. Si voleu gaudir d'aquest nou monument públic, prepareu el vostre telèfon mòbil, llegiu els codis QR que trobareu repartits al voltant del fris i accedireu a un mapa interactiu. Trobareu imatges de documents, monuments i ruïnes que us parlaran sobre la història del lloc. Així, a les entrades dels habitatges trobareu referències a l'antic aparcament de la plaça i el seu soterrament; al Corralet, un antic cementiri que gestionaven l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Acadèmia de Medicina, i que ocupava l'espai dels actuals Jardins del Doctor Fleming; a la construcció dels pisos o a l’antic monestir de Santa Maria de Jerusalem. A la part posterior del Mercat de la Boqueria, veureu documentat l'enderroc de les últimes parades del Mercat i l'aparició de les restes del monestir. A l'Escola Massana us parlaran de la Dama de la Gardunya, una jove del neolític la sepultura de la qual va ser trobada en aquesta zona. I, a la sortida de l’aparcament subterrani de la Gardunya (carrer de l'Hospital) el mural us mostrarà, entre altres, algunes imatges de l’excavació de la necròpolis neolítica situada davant dels Jardins del Doctor Fleming.

El projecte va néixer d'una petició de la plataforma #veinsgardunya, que aplega veïns i veïnes del nou edifici d'habitatges de la plaça Gardunya. Ells van ser els qui, després de veure l'exposició de l'any 2019, van demanar que algunes de les imatges es mantinguessin en exposició permanent en les zones comunes dels habitatges.

Si voleu saber més sobre el nou monument públic Àngels nous, feu clic en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 12 març 2021
  • Comparteix