Tornar

Jesús Moncada

Barcelona recorda Jesús Moncada

L'Ajuntament instal·la una placa literària on va viure l'escriptor de Mequinensa, al carrer del Torrent de l'Olla.

Des d'aquest 17 de desembre una placa literària situada al número 157 del Torrent de l'Olla recordarà que allí hi va viure l'escriptor i traductor de Mequinensa Jesús Moncada. A la descoberta de la placa hi intervindran Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona; Eloi Badia, regidor del districte de Gràcia; Antonio Sanjuan, alcalde de Mequinensa, i Maria Rosa Moncada, germana de l'autor. La instal·lació forma part del desplegament del Mapa Literari de Barcelona, en el qual es localitzen carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors de totes les èpoques i de tots els orígens.

Jesús Moncada i Estruga va néixer a Mequinensa, el Baix Cinca, l'1 de desembre de 1941, i va morir a Barcelona el 13 de juny de 2005. Es va traslladar a viure a la capital catalana el setembre del 1966, ja amb la intenció de dedicar-se a la literatura i també a la pintura. Després de publicar diversos contes en revistes, alguns dels quals premiats, el 1981 arribava la publicació del seu primer llibre, el recull de relats Històries de la mà esquerra, i després vindrien El cafè de la granota (1985) i l'exitós Camí de sirga (1988), que el va consagrar com a narrador. Ja en aquestes primeres publicacions hi trobem els grans trets de la manera d'escriure de l'autor: amb una mescla de realisme i fantasia que recrea el passat mític de l'antiga població de Mequinensa, negada sota les aigües del riu Ebre, i incorporant a les narracions formes genuïnes de la parla del seu municipi natal.

Més endavant escriuria les novel·les La galeria de les estàtues (1992) i Estremida memòria (1997), i els llibres de relats curts Calaveres atònites (1999), Riada (2000) i Cabòries estivals i altres proeses volanderes (2003). La seva obra s'ha traduït a una vintena llarga d'idiomes. Moncada també va exercir de traductor d'autors com Guillaume Apollinaire, Joan Cortada i Sala, Alexandre Dumas, Jules Verne o Boris Vian.

Entre els guardons que va rebre, trobem el Premi Joan Crexells de Narrativa (1988 i 1997), el Premi de la Crítica de narrativa catalana (1988), el Premi Ciutat de Barcelona (1989), el Premi de la Crítica Serra d'Or de novel·la (1989 i 1998), el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2001) o la Creu de Sant Jordi (2001).

Data de publicació: Dijous, 16 Desembre 2021
  • Comparteix