Tornar

Foto de plantes de menta

Plantes i bacteris per a un nou coneixement

Un cicle de tallers de ciència ciutadana sobre etnobotànica i microbiologia que combina recerca, ecologia urbana i art.

La ciència compta cada cop més amb la implicació de la societat. Un exemple claríssim l’hem trobat en la pandèmia de covid-19, durant la qual, comprendre els processos de la ciència, obtenir informació contrastada i guanyar sentit crític són aspectes crucials a l’hora de prendre les millors decisions i saber descartar falsos rumors i notícies. A diferència del passat, la ciència està baixant del seu pedestal i la ciutadania esdevé un dels seus agents clau. En aquest context, l’anomenada ciència ciutadana guanya rellevància. Si teniu curiositat per descobrir com les persones no especialitzades poden contribuir a l’avenç de la ciència, no us perdeu el cicle de tallers Endèmic, organitzat per Lichen Innovación Social i l’Institut de Salut Global de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

S’entén per ciència ciutadana aquella recerca realitzada per persones no professionals en aquest àmbit. La seva contribució pot incidir en qualsevol fase del procés científic, com ara el plantejament d’hipòtesis, el disseny experimental, la recollida i anàlisi de dades o l’obtenció de resultats. Els projectes de ciència ciutadana solen cobrir necessitats i aportar solucions a problemes locals o de l’entorn proper. Els tallers d’Endèmic són una prova pilot de ciència ciutadana que volen implicar les persones participants en la recollida del coneixement local sobre plantes medicinals i en l’experimentació amb microorganismes a través dels cultius bacterians per estudiar el potencial antisèptic d’aquestes plantes. En paral·lel a la realització del taller, una artista elaborarà una obra divulgativa i un reportatge de l’activitat.

La primera sessió d’Endèmic, el 16 de setembre, tindrà lloc a l’espai SokoTech, la segona, el 23 de setembre, es realitzarà en línia i la tercera i última se celebrarà en un hort urbà a mitjans d’octubre, amb data encara pendent de confirmació.

Apunteu-vos i impliqueu-vos amb la ciència! Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 15 Setembre 2021
  • Comparteix