Tornar

Joanne Chory

Plantes contra el canvi climàtic

Una conferència de Joanne Chory sobre algunes propostes per reduir l’impacte global de la nostra activitat.

El món se’ns ha fet petit. La nostra espècie ha crescut fins apropar-se al límit de les seves possibilitats i si no prenem mesures per mitigar el nostre impacte, les previsions no són gens encoratjadores. Per l’any 2100 es preveu una població mundial d’11.000 milions d’habitants i això planteja enormes desafiaments en aspectes com l’abastiment d’aliments per a tal quantitat de persones, l’explotació de recursos, la contaminació o l’equilibri ecològic. La comunitat científica està fent grans avenços per poder enfrontar aquests reptes, com els que presentarà Joanne Chory, inestigadora del Salk Institute que enguany ha rebut el premi Princesa de Asturias de Investigación Científica y Técnica. Ella mateixa pronunciarà una conferència sobre les seves troballes en una sessió de Ciència Afterwork, a La Pedrera, el dilluns 21 d’octubre.

Joanne Chory és biòloga i porta dècades centrada en l’estudi d’aspectes de la fisiologia de les plantes, com ara la seva capacitat per absorbir diòxid de carboni de l’aire. Des del Salk Institute duu a terme un projecte en aquesta línia amb l’objectiu de reduir la concentració dels gasos d’efecte hivernacle que els humans alliberem a través de la nostra activitat. Aquesta reducció, d’acord amb el plantejament del projecte, podria assolir-se si s’optimitza la capacitat natural de les plantes de capturar i emmagatzemar diòxid de carboni, i avui, coneixements com les noves tècniques d’edició genètica ho fan possible.

Segons la investigadora, aconseguir que les arrels de les plantes siguin més profundes, concentrin major quantitat de biomassa i incrementin el seu contingut en suberina permetria no només mitigar l’augment de diòxid de carboni a l’atmosfera sinó revertir els seus nivells globals en 10 anys. Per les seves contribucions a la lluita contra el canvi climàtic a través d’iniciatives com aquesta, Joanne Chory ha estat guardonada amb el premi Princesa de Asturias. En parlarà en tot detall a La Pedrera en companyia del periodista científic Michele Catanzaro, que farà la presentació i moderarà l'acte.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 17 Octubre 2019
  • Comparteix