Tornar

Cartell 69 Maria Canals Barcelona.

Pluja musical en el Maria Canals

Del 10 al 21 de març, el certamen ofereix al públic de Barcelona la possibilitat de gaudir del millor repertori per a piano, al mateix temps que vol actuar com a altaveu per a la creació catalana i femenina.

La celebració del Concurs de Música Maria Canals és un esdeveniment cultural de primer ordre per a Barcelona. I no només per la projecció internacional que brinda a la ciutat i a la música dels creadors catalans, sinó també pel que representa, per a aficionats i públic en general, la possibilitat de gaudir del millor repertori pianístic de tots els temps.

Al llarg de dotze dies, del 10 al 21 de març, la competició degana dels concursos de música que es celebren a Espanya tornarà a omplir de pianos i música la ciutat, amb les diferents activitats de la competició i l’OFF Concurs. L’epicentre d’aquesta festa musical serà, com sempre, el Palau de la Música Catalana, on tindran lloc les diferents rondes eliminatòries en les quals 73 concursants, de 32 nacionalitats —tres d’ells espanyols—, actuaran davant un jurat internacional integrat per nou personalitats musicals de vuit països diferents. 

Per enfrontar-se a les dures proves de selecció, cada concursant ha de portar preparades una dotzena d’obres que, en conjunt, conformen un repertori de més de 800 partitures, representatives de més de 300 anys d’història de la música, des del barroc a la creació contemporània. “El concurs és una cita ineludible pels amants del piano, perquè ofereix la possibilitat d’assistir a uns 120 recitals, al llarg dels quals es pot gaudir tant de l’obra dels grans clàssics com descobrir-ne de nova”, assenyala el director del concurs, Jordi Vivancos.

D’acord amb l’ideari traçat per la seva fundadora, la pianista i pedagoga Maria Canals, el certamen vol esdevenir també una plataforma de difusió de la música espanyola i dels creadors catalans, raó per la qual la interpretació d’almenys una obra d’aquests repertoris és requisit obligat pels concursants. A més, i molt conscient de la necessitat de posar en valor la creació actual i, en particular, el treball de les dones compositores, el concurs exigeix també la interpretació d’una obra escrita a partir de 1995 i una altra, d’autoria femenina.

Igualment, des de 2021, la competició encarrega una obra de nova creació que posa a disposició dels concursants amb caràcter optatiu. Enguany, l’encàrrec ha recaigut en la compositora i pianista Sira Hernández, que ha escrit per a l’ocasió l’obra Hymn, a la qual  defineix com “un cant a la vida i l’esperança”. 

Les dues primeres rondes classificatòries tindran lloc del 10 al 15 de març i la semifinal serà el 17 de març. La gran final, en la qual els tres millors pianistes de la competició mostraran el seu talent acompanyats per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), dirigida per Manel Valdivieso, se celebrarà el dia 20 al Palau de la Música Catalana. Els guardons es lliuraran l’endemà en el tradicional acte de cloenda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Per obtenir més informació sobre la 69a edició del concurs i les activitats de l’OFF Concurs, podeu consultar el web Maria Canals Barcelona

Data de publicació: Dijous, 22 Febrer 2024
  • Comparteix