Tornar

Jordi Coca
Esteve Miralles
Josefina Caball
Juan Gómez Bárcena

Jordi Coca, Esteve Miralles, Josefina Caball i Juan Gómez Bárcena, Premis Ciutat de Barcelona literaris

L'han obtingut, respectivament, en les categories d'Assaig, Literatura en llengua catalana, Traducció i Literatura en llengua castellana.  

L’Ajuntament de Barcelona organitza des de l’any 1949 els Premis Ciutat de Barcelona, adreçats des dels seus inicis al reconeixement de la creació artística. Tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent. Els jurats d'aquestes distincions han fet públics els veredictes dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 en les categories Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona; Literatura en llengua catalana; Traducció en llengua catalana, i Literatura en llengua castellana.

El jurat integrat per Najat El Hachmi (presidenta), Pau Pedragosa, Pau Alsina, Oriol Nel·lo i Èlia Llach ha acordat per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona a l’obra El teatre de Shakespeare en el seu context, de Jordi Coca, publicada per Edicions de 1984 i Edicions Institut del Teatre. Es tracta d’una aportació destacada que ofereix una lectura innovadora i desmitificadora d’un dels grans autors de la literatura universal a partir de la consideració de la seva obra en el context històric en què va ser creada.

El jurat integrat per Esteve Plantada (president), Alba Sabaté, Albert Pijuan, Llucia Ramis i Víctor Garcia ha acordat per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua catalana a l’obra El meu amic, d’Esteve Miralles, publicada per Angle Editorial, per haver entrellaçat una història personal amb el retrat social i polític de la Catalunya de les darreres dècades mitjançant un àgil joc narratiu i una depuració d’estil exemplar.

D'altra banda, el jurat format per Míriam Cano (presidenta), Marta Hernández Pibernat, Marc Rubió, Alba Dedeu i Xènia Dyakonova ha decidit per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en llengua catalana a Josefina Caball per la traducció d’El color porpra, d’Alice Walker, publicat per Proa, per l’estil fresc i viu i per la versemblança i l’atreviment de l’aposta lingüística.

Finalment, el jurat integrat per Esther Zarraluki (presidenta), Ana María Iglesia Pagnotta, Miqui Otero, Neus Botellé i Pablo Martín Sánchez ha acordat per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana a l’obra Lo demás es aire, de Juan Gómez Bárcena, publicada per l’Editorial Seix Barral, pel risc formal de l’obra, que aconsegueix condensar en les vides anònimes d’un petit poble les experiències, les contradiccions i els anhels més universals. Amb un treball del llenguatge i el temps molt sofisticat, en tensió entre tradició i ruptura, l’autor signa una novel·la que, malgrat el seu caràcter experimental, és poc artificiosa, molt emocionant intel·lectualment i molt íntima.

En els propers dies es donaran a conèixer els guardonats de les altres categories dels Premis Ciutat de Barcelona 2022.

Data de publicació: Dijous, 26 Gener 2023
  • Comparteix