Tornar

Els actors i actrius protagonistes retratats en grup tapant-se la boca, les orelles i els ulls

Com prendre consciència sobre la discapacitat mentre rius de valent

Un autor francès que es va fer famós per l'obra d'humor Toc Toc torna als teatres barcelonins amb una proposta tan divertida com socialment inclusiva.

Segur que recordeu encara Toc Toc, una comèdia sobre els transtorn obsessivocompulsius que es va passar una bona temporada fent riure els espectadors i espectadores barcelonins. Ara, el mateix autor hi torna amb una comèdia protagonitzada per un personatge cec, un altre de sord i un altre de mut. No us en riureu d'ells, sinó amb ells, mentre apreneu... a estimar-los i a posar-vos per una estona en la seva pell. Això és Bonobos. Fem el mico una estona?

L'autor de totes dues obres és Laurent Baffie o, com se'l coneix més habitualment a França, simplement Baffie. Ell és un humorista, presentador que ha treballat a la ràdio i la televisió i, per descomptat, un dramaturg brillant. La seva obra Toc Toc no només ha estat un èxit a França i a Barcelona, sinó que es va veure també a l'Argentina i a Mèxic. Va fer la traducció a català el barceloní Jordi Galcerán i al castellà, Julián Quintanilla.

Ara, el mateix autor que ens va fer riure amb les malalties mentals ens explica la història d'una comunitat de veïns en la qual viuen un home cec, un altre de sord i un tercer de mut que tenen una cosa en comú: estan desesperats, perquè els intents per trobar parella es topen invariablement amb l'actitud de les seves amants envers la discapacitat que tenen. Ara bé, han pensat que, potser si uneixen forces i els qui les té, deixa en préstec les seves orelles, els seus ulls o la seva llengua als seus companys... tots en sortirien beneficiats i potser, finalment... podrien fer sexe o tenir una relació.

I és que el sexe és un element de cohesió social en moltes espècies d'animals i, concretament de primats. Els bonobos, una espècie de micos, per exemple, resolen a còpia de sexe tot els problemes socials que se'ls plantegen. Per què el mateix sistema o un de similar, no hauria de funcionar amb una comunitat de veïns.

Julián Quintanillas signa la versió que veureu del muntatge, d'uns vuitanta minuts de durada, i que té traducció catalana i direcció d'Edu Pericas. Interpreten els personatges del muntatge els actors i actrius Oriol Casals, Maria Garrido, Mònica Macfer, Jordi Soriano, Xènia Reguant i Elías Torrecilla.

Si no us voleu perdre una comèdia que us ensenyarà entre riallades a acceptar i valorar les discapacitats amb les quals conviuen els vostres companys i companyes de vida o de llit, veniu a veure Bonobos, però abans consulteu al web del Teatre Borràs tota la informació sobre el muntatge.

Data de publicació: Dijous, 28 març 2024
  • Comparteix