Tornar

Primats sense casa

Primats, ciència i societat

Un cicle de debats sobre l’estudi i la conservació dels nostres parents no humans més propers.

El nostre genoma difereix poc més d’un 1% del dels ximpanzés i els bonobos, i no ens trobem molt més lluny dels goril·les ni dels orangutans. Dins l’escala evolutiva, aquests animals són els parents més propers de l’espècie humana i, junt amb ella, pertanyen a un grup més ampli amb un munt de característiques comuns que anomenem primats. En ell s’hi inclouen també espècies avantpassades, avui extingides, i l’estudi de totes elles ha permès comprendre molts aspectes de la nostra pròpia evolució. Fins a l’abril, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona acull l’exposició Micos, on es pot aprofundir en el món d’aquests animals. I en el marc de la mostra, s'ha organitzat un cicle de conferències per parlar de la interacció entre els primats, la ciència i la societat.

El cicle s’obre el 5 de febrer amb la sessió Primats sense llar. El debat posa el focus en els centres de rescat i el seu paper clau en la conservació i el benestar d’aquests animals. Molts primats es veuen amenaçats pel tràfic il·legal, la caça, la degradació d’hàbitats o el seu ús denigrant en espectacles i mitjans de comunicació, i aquests centres realitzen una labor crucial de defensa dels seus drets. L’èxit de la seva missió passa a més per prendre consciència d’aquesta problemàtica, tal i com es podrà descobrir en el debat.

El dimecres 4 de març, el col·loqui Gènere: biologia o cultura? posa en relleu un patró típicament humà però també existent en poblacions d’altres espècies properes. Es tracta de la qüestió de les desigualtats entre individus, els rols i l’establiment de jerarquies en el si d’aquestes comunitats. El tema s’abordarà des de diversos punts de vista com el comportament animal o les neurociències.

I l’1 d’abril, Orígens i evolució del primat cultural tanca el cicle amb un viatge al passat per conèixer en quin moment i de quina manera els nostres ancestres van començar a utilitzar eines i coneixements per treure partit de l’entorn. Efectivament, la cultura i saber transmetre-la a les generacions següents no és un tret exclusiu de l’ésser humà i en aquesta xerrada es mostraran evidències de la seva existència en altres primats actuals i passats.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 30 Gener 2020
  • Comparteix