Tornar

Biennal Ciutat i Ciència 2021

En quin punt es troba la ciència?

Els enregistraments d’algunes activitats de la Biennal Ciutat i Ciència per reflexionar sobre la pròpia disciplina avui i en el futur.

El passat mes de juny, el coneixement científic va envair els carrers de Barcelona amb les activitats de la segona Biennal Ciutat i Ciència. Pràcticament totes les branques del saber van quedar representades a través d’un munt de propostes, però a més, algunes van convidar a reflexionar la mateixa ciència i a debatre en quin moment es troba, com el coneixement impacta la societat, quins lligams ètics planteja i quin lloc ocupa dins la cultura. Si us vau perdre algunes d’aquestes propostes o voleu aprofundir en els seus debats, ara podeu fer-ho gràcies a la col·lecció de vídeos La ciència, sota la lupa.

L’experta en intel·ligència artificial Pilar Dellunde, el biotecnòleg Pere Puigdomènech, les filòsofes Marina Garcés i Sira Abenzoa, el físic i poeta David Jou, la biòloga especialitzada en càncer i envelliment María Blasco, l’ecòleg Joandomènec Ros o l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau van ser algunes de les persones que van protagonitzar les sessions. Una d’elles va consistir a posar La ciència en qüestió i analitzar la percepció que en té la societat actualment i al llarg de la història. De fet, l’avenç històric de la ciència i el seu significat també fou objecte de debat a la taula rodona Progrés científic, què és?, on es va parlar sobre la direcció que hauria de prendre la generació de nou coneixement per tal de donar resposta a les necessitats reals de la societat.

A la Biennal, la reflexió també va abordar la professió científica. Així, la taula rodona Recerca i integritat va plantejar les bones pràctiques de la ciència i les repercussions que no respectar-les pot tenir en la societat i en la mateixa disciplina. Una altra trobada, l’anomenat 100tífiques 4.0, va posar sobre la taula la qüestió de gènere en l’àmbit científic i va destacar la importància de les vocacions entre les nenes i les joves, en una situació actual d’igualtat que, si bé ha millorat clarament respecte a segles passats, encara ha de fer front a diversos problemes no resolts. I el debat La ciència com a cultura va posar de manifest la necessitat de promoure una única cultura transversal on conflueixin tots els àmbits del coneixement i es trenqui amb la tendència a separar les arts i les humanitats de les ciències.

Trobareu tots els vídeos en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 07 Setembre 2021
  • Comparteix