Tornar

Un microscopi
Centres Cívics des de Casa

Recerca a la casa Golferichs

El centre cívic comparteix recursos per ampliar els coneixements de ciència i salut.

Un dels termes que més ressona als mitjans durant la pandèmia de covid-19 és “PCR”. Aquestes són les sigles angleses per designar la reacció en cadena de la polimerasa, una de les tècniques utilitzades per diagnosticar aquesta malaltia. De fet, la PCR ha revolucionat la genètica d’aquest segle, com explica un dels recursos que el Centre Cívic Casa Golferichs posa a l’abast de tothom. Amb motiu de la pandèmia, l’equipament comparteix tota mena de continguts culturals, on s’inclou el coneixement al voltant de la covid-19 i la ciència en general.

A l’apartat dedicat a la covid-19 s’hi recullen publicacions de diverses fonts com l’Hospital Cínic o l’Institut de Salut Global de Barcelona, entre altres. En conjunt, els articles permeten comprendre aspectes del coronavirus des d’un punt de vista científic i tenir una visió de quin és el seu impacte, com li fem front a través del coneixement i la tecnologia, o en quines evidències es basen certes decisions del procés de desconfinament. A més, alguns continguts permeten desmuntar falsos mites i notícies al voltant de la pandèmia.

L’apartat de ciència comparteix propostes en diferents formats sobre temes diversos, com l’estudi de la llum a partir de les pintures de Vincent Van Gogh, la missió Gaia per al mapatge de la Via Làctia, els eclipsis, els forats negres, la relativitat especial... Uns quants d’aquests continguts destaquen per donar visibilitat a la figura de la dona científica. En aquesta línia, una proposta ens acosta a diverses científiques a través d’experiments per fer en família relacionats amb el seu àmbit d’estudi: l’ecòloga Vandana Shiva, la química Alice Ball, la física i meteoròloga Anna Mani i les dones que van fer possible el primer viatge tripulat a la Lluna, Katherine Johnson, Mary Jackson i Dorothy Vaughan. Així mateix, dos altres articles conviden a saber més sobre grans impulsores del coneixement: Marie Skłodowska Curie, la primera dona guardonada amb un premi Nobel pels seus treballs sobre la radioactivitat, i Henrietta Leavitt, l’astrònoma que va establir una tècnica per mesurar la distància entre galàxies que canviaria la nostra manera d’entendre l’univers.

Trobareu moltes més propostes científiques i culturals en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 26 maig 2020
  • Comparteix