Tornar

Imatge de pol·len en una planta

A la recerca de la salut

Tres xerrades de divulgació científica per conèixer com es milloren els diagnòstics i tractaments de diverses malalties.

El Centre Cívic Urgell comparteix barri amb un centre de recerca de referència en l’àmbit de la salut, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, estretament vinculat a l’Hospital Clínic de Barcelona. Fruit d’aquesta proximitat ha sorgit el cicle de conferències A la recerca de la salut, on científics i científiques del mateix institut i hospital acosten a tots els públics el seu coneixement d’una manera clara i comprensible.

El 4 de juny, la investigadora especialitzada en nutrició Diana Díaz parlarà de les bases d’una alimentació que permeti prevenir malalties. La seva xerrada parteix del fet que moltes dietes per combatre malalties com el càncer o l’obesitat se centren en la pèrdua de pes a través de la reducció de les calories que ingerim. No obstant, eliminar certs aliments també pot tenir un impacte en l’organisme de les persones, i en aquesta sessió es podrà descobrir quin és aquest impacte i de quina manera, la qualitat dels aliments i la varietat d’allò que mengem és fonamental per a una vida saludable.

Les persones amb al·lèrgia al pol·len, els àcars i altres partícules en suspensió a l’aire ho passen particularment malament durant la primavera. La floració en massa junt amb la inestabilitat meteorològica, on ventades i tempestes se succeeixen cada setmana, fan que la incidència d’al·lèrgies respiratòries es dispari. Però aquestes no són les úniques. L’11 de juny, l’al·lergòloga Rosa Maria Muñoz explicarà en la seva conferència quines són les causes d’al·lèrgies més freqüents i aquelles de conseqüències més greus, i compartirà alguns consells per cercar atenció mèdica davant un d’aquests episodis.

Per tancar el cicle d’aquest juny, l’anestesiòleg Pedro Gambús parlarà a la seva xerrada sobre la seva especialitat, força desconeguda però no menys rellevant. No hi ha dubte que l’anestèsia ha millorat la qualitat de vida de les persones que s’han hagut de sotmetre a una intervenció quirúrgica, però a més, aquesta pràctica també és d’aplicació en altres àmbits de la recerca, com ara en aspectes de l’estudi de la consciència i del dolor, entre altres. Un ventall d’aplicacions que es podran conèixer a la xerrada del 18 de juny.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 28 maig 2019
  • Comparteix