Tornar

Vista aèria de part de la Diagonal

Recorregut en diagonal per la Barcelona contemporània

El MUHBA organitza una passejada que recorre el tram central de l’avinguda de la Diagonal.

L’avinguda de la Diagonal és una de les vies que ens parlen més clarament sobre la història contemporània de la ciutat. Veniu a conèixer-la a fons en la passejada del cicle Barcelona en diagonal que recorre el tram central de l’avinguda i que us proposa el Museu d’Història de Barcelona.

La passejada és el diumenge, 7 d’abril, però també es repeteix el 28 d’aquest mes, així que teniu dues oportunitats per conèixer l’avinguda amb tot detall, concretament en el tram central. Esteu convocats (heu de fer inscripció, això sí), a la plaça de Francesc Macià, punt d’inici d’una ruta que us permetrà conèixer l’arquitectura contemporània barcelonina i el moment històric que l’acompanya.

La ruta forma part d’un conjunt d’itineraris que recorren al complet els dotze quilòmetres de llargada de l’avinguda de la Diagonal i que es divideixen en una ruta pel tram de ponent, una altra (aquesta) pel tram central i una més pel tram de llevant.

Durant uns tres hores, aproximadament, coneixereu la història d’una avinguda planificada al pla Cerdà, com a una de les dues avingudes (l’altra és la Meridiana) que tallen la planta reticular de l’Eixample.

L’avinguda, que ha tingut noms de tota mena en funció de les circumstàncies polítiques de cada moment, va ser pensada per tal d’unir d’una manera ràpida antics municipis independents que havien estat annexionats a Barcelona i que el pla Cerdà incorporava a la trama urbana, com ara Sarrià i el Poblenou.

El primer tram de l’avinguda es va construir cap al 1884, entre l’actual carrer de Pau Claris i el passeig de Gràcia. I va esdevenir, a l’antic municipi i ara nou barri de Gràcia, tot un exemple d’un nou urbanisme que va ser molt ben acceptat. Aviat s’estendria... fins al carrer de Bruc per una banda i cap al carrer de Tuset per l’altra.

Des del primer moment, doncs, aquest fragment de la Diagonal (aleshores l’únic que existia) es va convertir en una ubicació cobejada per a negocis de prestigi, ja que estava pensada, de fet, per competir en aquest aspecte amb el proper passeig de Gràcia.

Us explicaran aquestes i moltíssimes coses més en una passejada d’unes tres hores que us convertirà en uns experts i expertes en el tram central de la Diagonal barcelonina.

Si voleu venir a conèixer Barcelona en Diagonal, veniu a fer aquest itinerari, però abans consulteu la informació al respecte al web del MUHBA i feu inscripció.

Data de publicació: Dimecres, 03 Abril 2024
  • Comparteix