Tornar

Tres dels vestits que va fer servir en diverses representacions la soprano Montserrat Caballé

Un recorregut pel món de l'òpera, mitjançant els vestits de la Caballé

Floria Tosca, Maria Estuarda...  Per poc que us agradi l'òpera, ja coneixeu algun d'aquests personatges. Ara, una exposició virtual els fa reviure mostrant els vestits amb els quals la soprano Monserrat Caballé els va donar vida.

Desapareguda l'any 2018, Montserrat Caballé va ser una de les grans dives mundials, una artista que va recórrer durant una carrera dilatada els escenaris operístics de mig planeta. I, durant aquesta carrera, va donar vida a moltes de les principals protagonistes femenines de les òperes més conegudes. Ho podeu descobrir al Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.

El vestuari, tant com els mateixos decorats, són un aspecte fonamental en les posades en escena, d'aquí que el MAE en col·leccioni i en conservi unes quantes peces (de fet, prop de 180) que inclouen vestuari d'escena del gran tenor Hipólito Lázaro (1887-1974); el tenor wagnerià per excel·lència, Francesc Viñas (1863-1933) o l'enyorada Victòria de los Ángeles (1923-2005) una de les sopranos més aplaudides arreu del món.

L'any 2019, mitjançant un antiquari de Madrid, el museu va poder adquirir una col·lecció de vestits d'escena que la Caballé havia portat i havia anat adaptant durant els anys i que ens parlen tant dels personatges com de l'artista que els encarnava. Els vestits van ser venuts en una subhasta benèfica i constitueixen la principal col·lecció de roba d'escena de la soprano.

L'exposició que ara podem veure des de casa havia de tenir un caràcter físic i s'hauria d'haver vist de manera presencial a l'edifici de Can Serra de la Diputació coincidint amb la Nit dels Museus. Les circumstàncies sanitàries, però, han aconsellat convertir la mostra en virtual, cosa que no ens impedirà gaudir de peces com la creació de l'anglès Jean Hunnisett per a la posada en escena de Der Rosenkavalier, de Richard Strauss, que es va estrenar a l’Òpera de Viena l’any 1965.

El de Der Rosenkavalier és el més antic d'una tria de vestits que durant els anys van recórrer escenaris d'òpera tan destacats com els del Teatro alla Scala de Milà (Itàlia), la Metropolitan Opera House de Nova York (als EUA), la Royal Opera House de Londres (a la Gran Bretanya) o, és clar, el Gran Teatre del Liceu de Barcelona. De fet, tret d'un, tota la resta de vestits de l'exposició els va vestir la diva durant les seves estades al teatre de la Rambla.

Voleu conèixer millor el món de l'òpera, algunes de les seves heroïnes i una de les dives més famoses d'entre totes les que les van interpretar? Doncs llegiu més informació al web del MAE o, si voleu veure l'exposició virtual directament, feu clic en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 24 novembre 2020
  • Comparteix