Tornar

Feines a l’interior d’un refugi de Barcelona. Fons Ramon Perera. Arxiu Abadia de Montserrat

Els refugis antiaeris de la ciutat de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona crea el web ‘La ciutat dels refugis’, un catàleg dels refugis que es van construir per protegir-se dels bombardejos de les tropes franquistes.

Més d’un miler de refugis antiaeris van arribar a poblar el subsòl de Barcelona, els quals es van construir durant la Guerra Civil per protegir-se de les tropes franquistes que van bombardejar la ciutat. Aquestes estructures formen part del nostre patrimoni i la nostra memòria col·lectiva, a més de ser símbols d’autoorganització popular, resistència i lluita. La Regidoria de Memòria Democràtica ha creat el web La ciutat dels refugis. Catàleg dels refugis antiaeris de Barcelona’, que documenta i deixa constància de cada un d’aquests refugis, responent a les preguntes de qui, com, quan i per què es van construir.

Teniu a la vostra disposició un web, on també hi ha col·laborat el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament, amb tota la informació de la qual es disposa actualment. És el resultat d’una recerca de més de 20 anys que no es considera de cap manera finalitzada, si no que s’anirà renovant constantment. Trobareu un mapa interactiu que mostra la geolocalització de 1.322 refugis i les àrees d’impacte de les bombes, on podeu clicar sobre cadascun per descobrir-ne més.

A més, també hi ha un apartat que us situa en el context històric a través de diferents capítols que amplien la documentació dels refugis. També trobareu informació sobre com es documenta un refugi i com hi treballen els arqueòlegs.

Trobareu el web aquí.

Data de publicació: Dilluns, 22 març 2021
  • Comparteix