Tornar

El cartell que anuncia el cicle combina en un collage grans blocs de pisos amb càmeres cinematogràfiques i imatges de ciutadans i ciutadanes

La relació entre les persones i les ciutats, en un cicle de cinema

Exposicions, presentacions i projeccions cinematogràfiques al cicle Perifèriques.

De quina manera habitem les ciutats? Com influeix l'entorn urbà en les nostres vides? Us contesten a aquestes i a algunes altres preguntes, o com a mínim us ofereixen material perquè hi reflexioneu, els films que es projecten fins al 21 de maig a l'Ateneu l'Harmonia dins de Perifèriques. Cicle de cinema i ciutat (a la imatge, el cartell de Borja Lozano).

El cicle ens proposa analitzar de maneres diverses com és la relació que establim les persones i les comunitats amb els espais que habitem, és a dir, amb l'urbanisme de les ciutats i com aquests espais influeixen en la manera com vivim. Perifèriques analitza aquest assumpte fent servir el llenguatge audiovisual, sí, però també mitjançant exposicions i llibres.

Fins al 14 de maig, l'Ateneu acull l'exposició "Gentrifi-què?", que ens ajudarà a entendre els processos d'especulació que caracteritzen l'urbanisme capitalista, a partir de l'exemple de Barcelona en general i, en particular, de l'eix Besòs i el perill que viuen, en aquest sentit, el barri de Bon Pastor i, en general, Sant Andreu.

El plat fort del cicle, però, és el cinema. Ja s'han projectat alguns dels films que en formen part, però encara podeu veure documentals com Cremar la mar, un film del 2021 dirigit per Gustavo Bueno Cortés que parla sobre la situació dels menors que travessen clandestinament l'estret de Gibraltar. Ens mostra l'arribada a Barcelona, tots sols, d'alguns d'aquests menors i el seu primer contacte amb l'urbanisme de la ciutat.

L'endemà, 13 de maig, podrem veure Cuerpos en vilo, un document audiovisual firmat per Ugaitz Albisu que, en aquest cas, tracta sobre les conseqüències emocionals, legals i socials que comporten els desnonaments. Torneu a passar per l'Ateneu el dissabte, 14 de maig i coneixereu la lluita de l'activista Jane Jacobs contra els plans urbanístics del constructor Robert Moses a la Nova York de fa mig segle. Us en parla el film Citizen Jane: Battle for the City, dirigit per Matt Tyrnauer l'any 2016.

L'última activitat del cicle Perifèriques tindrà lloc el dissabte, 21 de maig, ja com a part de la fira Literal que se celebra aquests dies al recinte de Fabra i Coats. És la presentació del llibre La ciutat invisible. 8 relats ucrònics barcelonins, unes històries sobre la manera com ens relacionem amb l'entorn urbà que firmen els autors i autores Sara Beltrame, David Caralt, Albert Franquesa, Melian Du Lac, Enric Llorach, Inés Macpherson, Maria Antònia Martí Escayol i David Pierre.

Si voleu repassar la relació entre l'urbanisme i les persones, assistiu a alguna de les activitats que ens proposa Perifèriques, però abans consulteu al web de l'Ateneu l'Harmonia tota la informació sobre el cicle.

 

Data de publicació: Dilluns, 09 maig 2022
  • Comparteix