Tornar

Dues noies assegudes al terra amb una bena als ulls i tocant-se les mans
Una noia dibuixa un aspecte de la plaça de les Glòries asseguda al terra

'EN RESiDÈNCiA' mostra el treball conjunt d'artistes i estudiants als instituts

Els instituts barcelonins no només són un bon lloc per aprendre, sinó també per investigar i crear. Ho saben l'alumnat i els i les artistes que han format part del programa EN RESiDÈNCiA. Del 5 al 19 de juny, us mostren els resultats de l'edició d'enguany.

Ha estat l'edició número onze de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, un programa en el qual han participat artistes contemporanis, alumnat i equips docents de 21 instituts públics de la ciutat. Durant l'últim curs, tots han estat implicats en processos de creació d'obres de les disciplines més diverses, que van de les arts visuals i la poesia, a les arts en viu, la música, el disseny i, fins i tot, el circ, la dansa o la dramatúrgia. L’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’associació A Bao A Qu van idear conjuntament un programa que no només beneficia els i les alumnes que hi participen i entren en contacte directe amb els processos de creació artística, sinó també uns i unes artistes que veuen enriquits els seus processos de creació gràcies a la mirada, nova i fresca, dels i les joves estudiants.

Museus, equipaments culturals, fàbriques de creació i associacions de creadors (des del Mercat de les Flors fins a La Caldera Les Corts i des de L'Afluent fins a La Central del Circ, entre molts altres) participen en l'experiència fent la funció d'equips de mediació. Ho han fet durant els onze anys d'història de la iniciativa (122 residències en 48 instituts triats per convocatòria pública i 2.130 alumnes participants) i ho han tornat a fer enguany. 

Els blogs, protagonistes

En aquesta última edició d'EN RESiDÈNCiA, la crisi de la covid-19 ha afectat les darreres setmanes dels processos de creació que estaven en marxa. Per tant, ha calgut trobar maneres de treballar, sovint virtuals, que respectessin el necessari distanciament social. Així, els blogs de cadascun dels projectes de creació han assumit un protagonisme inesperat. Consulteu-los i podreu gaudir del resultat de les 21 experiències i processos de creació que s'han posat en marxa en aquesta edició.

Mantingueu-vos informats, perquè, de mica en mica, s'aniran anunciant noves dates però, de moment, ja hi ha un primer calendari de presentació dels projectes. Comença el col·lectiu nyamnyam (Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez), que treballa sovint amb temes relacionats amb la gastronomia crítica i l'economia social i que han proposat a l'alumnat i personal docent de l'Institut Besòs crear, amb la mediació del MACBA, l’aplicació Fluffy disk. L'estrenen en línia el 5 de juny, a les 11 h, en aquest enllaç.

Uns dies més tard, el 8 de juny a partir de les 12 h, l'artista contemporània Clara Nubiola i l'alumnat i professorat implicat de l'Institut Salvador Espriu ens mostraran, també mitjançant el blog del projecte, les seves reflexions entorn de la plaça de les Glòries i la seva transformació. És Llegir la plaça / Leer la plaza (a la foto). Passeu pel Museu del Disseny durant per l'edició d'octubre d'enguany de Ciutat Oberta. Biennal del Pensament i veureu, ja en format físic, el resultat del projecte.

De les càpsules audiovisuals a les experiències tàctils

També el dia 8, però a les 16 h, l'artista Magda Puig i els i les estudiants de l'Institut Joan Fuster us explicaran com els ha ajudat el Teatre Lliure a reflexionar sobre la memòria col·lectiva. Connecteu-vos al seu bloc i veureu un seguit de càpsules audiovisuals que serveixen de lligam entre la generació dels avis i la dels nets. El títol de l'experiència? No és art si no té la potencialitat de ser un desastre.

Coneixeu el coreògraf João Lima? Els i les amants de la dansa contemporània, sí. I també l'alumnat de l'Institut Bernat Metge i alguns dels seus professors i professores. Han treballat plegats en el projecte Aprender con tacto, amb la mediació del Mercat de les Flors. El tacte, el cos i la seva relació amb l'espai han estat elements protagonistes d'una experiència apassionant que coneixereu visitant el seu blog el 9 de juny, a les 11 h.

Però si voleu veure un espectacle en línia, consulteu aquest enllaç el 9 de juny a les 16 h i veureu què han aconseguit treballant plegats el professorat i l'alumnat de l'Institut L'Alzina i el director escènic i dramaturg Marc Artigau. Han creat Cinc mil dies a partir de vint històries, poemes i creacions que ells mateixos han confegit i que defensen, en línia, sobre un escenari. Recordeu que, a més de l'espectacle, el 12 de juny, a les 16 h i també mitjançant el blog, podreu assistir a un col·loqui en línia sobre el que haureu vist uns dies abans.

Arts visuals, sons i performances

Heu pensat mai què tenen a veure arts visuals, sanitat i educació? Potser trobeu algunes respostes a Ens havien dit que el cos era UN, una proposta de l'artista Isabel Barios i els i les alumnes de l'Institut Jaume Balmes que és tota una immersió en els processos de la creació artística contemporània. Feu clic aquí el 10 de juny, a les 17 h si ho voleu veure.

I les performances? Han abordat aquesta disciplina apassionant l'alumnat i el professorat de l'Institut Menéndez y Pelayo, sempre de la mà d'Elena Zanzu, una artista que col·loca el cos en el centre dels processos de coneixement. Hi ha molta filosofia en les performances que munta, com podreu veure el 10 de juny a les 18 h, en l'experiència Tampoc és necessari sortir al vídeo (a la foto) que podreu gaudir consultant aquest blog.

Irma Marco, una creadora que treballa amb sons, fragments de discursos o imatges, s'ha encarregat de conduir els i les estudiants de l'Institut Montjuïc i els professors i professores participants en l'experiència en la creació d'un seguit de micro-assajos que han batejat Hipperconnectatxs Zona F. Aquí, l'espai virtual pren un protagonisme que està en sintonia amb els temps que vivim. Ho voleu veure? Consulteu el blog de l'experiència l'11 de juny, a les 12 h.

Finalment, també l'11 de juny, però a les 18.30 h, podrem conèixer la feina que han realitzat Víctor Ruiz Colomer, un artista especialista en processos participatius i col·laboratius, i els nois i noies de l'Institut Lluís Domènech i Montaner. Ells han creat l'espai web cultivadetrito.tumblr.com, en el qual han documentat l'activitat. Veureu com creen un taller de fabricació de paper, cartografien el barri i mil coses més. Tot plegat és part d'una experiència que ens vol fer pensar en la noció d'autoria, aquí desdibuixada completament, i en l'error com a mètode per arribar al coneixement. Teniu curiositat? Consulteu el blog de la proposta.

Aquests són, de moment, els primers resultats que es mostren públicament del programa EN RESiDÈNCiA d'enguany, però encara n'hi ha més que s'anunciaran els pròxims dies. No us ho perdeu i mantingueu-vos connectats al blog general i al web d' EN RESiDÈNCiA .

Data de publicació: Dilluns, 01 Juny 2020
  • Comparteix