Tornar

Un collage amb imatges de videobloggers de YouTube

Els 'Retrats de la multitud' de Natalie Bookchin, a la Virreina

Si us penseu que els sistema capitalista no condiciona la manera com ens comuniquem en el nostre temps, potser hauríeu de venir a veure l'exposició que La Virreina Centre de la Imatge dedica, del 3 de març al 27 de maig, a l'artista nord-americana Natalie Bookchin.

Bookchin és una creadora que treballa amb els media i és autora d'unes obres que igual prenen la forma d'un videojoc com d'una intervenció col·laborativa o una performance hacktivista... Tot, per explorar les conseqüències que té internet i les tecnologies digitals en els camps més diversos: des de l'estètica i les arts a la feina, la política o la manera com ens divertim.

A La Virreina veureu Retrats de la multitud, una mena de gran retrat coral de la societat nord-americana que ha confegit a força d'aplegar i editar centenars de vídeos penjats a internet en els quals ciutadans diversos parlen directament a la càmera. Tots junts conformen una mena de fotografia col·lectiva de la societat nord-americana.

Aquest retrat, que fa servir recursos de l’estètica de les bases de dades, les xarxes socials i l’economia col·laborativa, és, a la vegada, una demostració dels efectes del capitalisme comunicatiu en la societat. 

I és que l'artista porta des de l'any 2000 treballant amb els vídeos que la gent penja al YouTube i que, especialment a partir del 2008, quan es produeix la darrera crisi econòmica, sovint són videoblogs que potser estan fets des de l'aïllament d'un domicili particular, però que passen a formar part d'una xarxa especialment extensa.

Així, un conjunt de pantalles múltiples col·locades en sèrie, com veieu a la imatge, formen un mosaic, un paisatge sonor on s'escolta una polifonia de veus i on els cossos interpreten una mena de coreografia.

Passejades pel món d'adolescents solitàries a peces com Mass Ornament (2009), composicions gairebé caòtiques de sons i rostres a Now he’s out in public and everyone can see (2012-2017) o les actuals pantalles amb múltiples veus que gairebé recorden els cors grecs formen part de la producció d'una artista especialment interessant que hauríeu de venir a conéixer.

Si voleu saber més sobre Natalie Bookchin i les seves creacions, no deixeu de visitar el web de La Virreina Centre de la Imatge.

Data de publicació: Dijous, 01 març 2018
  • Comparteix