Tornar

Imatge de Feynman durant una classe

Richard Feynman i l’evolució de la ciència al segle XX

Un cicle de Visions de la Ciència dedicat al gran físic, dins dels actes del centenari del seu naixement.

D’estar encara viu, el cèlebre físic Richard Feynman hagués complert 100 anys aquest 2018. Per retre-li homenatge, un grup d’investigadors i divulgadors apassionats amb el tema s’han mobilitzat per dissenyar un programa d’activitats al voltant de la seva figura sota el títol de Feynman total. En el marc d’aquest programa, les xerrades del cicle Visions de la Ciència d’aquest hivern que acullen els dilluns quatre biblioteques de Barcelona fan memòria de l’enorme activitat de Feynman i del seu rellevant paper en l’avenç de la ciència.

Coordinades per Jordi Díaz, de l’Espai Nano (el Grup de Divulgació i Comunicació de la Nanotecnologia) i els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona, les xerrades del cicle reflecteixen les múltiples facetes de Feynman, la controbució del qual va molt més enllà del coneixement científic: la física teòrica, l’humor, el món quàntic, la bomba atòmica, les arts plàstiques, la música, la lectura, el pensament crític, l’evidència en medicina… Tots aquests són aspectes que dibuixen la polièdrica personalitat de Feynman i dels quals se’n podrà sentir parlar en el següent programa de xerrades que aniran a càrrec de diversos experts:

Dilluns, 15 de gener. “Feynman: Nobel, bongos i topless”, a càrrec de Claudi Mans, catedràtic emèrit de la UB. Biblioteca Vila de Gràcia.

Dilluns, 22 de gener. “Com entendre la física quàntica”, a càrrec de Francesc Xavier Giménez, professor de química de la UB. Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte.

Dilluns, 5 de febrer. “Les aventures del físic que volia ser pintor”, a càrrec de Guillermo Orts-Gil, especialista en nanotecnologia i comunicació científica. Biblioteca El Clot - Josep Benet.

Dilluns, 12 de febrer. “Ciència i esperit crític”, a càrrec de Víctor F. Puntes, investigador ICREA de l’ICN2 i del VHIR. Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert.

Dilluns, 19 de febrer. “Ciència, humor i vida als llibres de Feynman”, a càrrec de Toni Pou, físic i periodista científic d’Eduscopi. Biblioteca Vila de Gràcia.

Dilluns, 26 de febrer. “La banalització de la ciència: el projecte Manhattan”, a càrrec de Xavier Roqué, físic i professor d’història de la ciència de la UAB. Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte.

Dilluns, 5 de març. “L’origen de la nanotecnologia”, a càrrec de Jordi Díaz, coordinador de Nanodivulga UB i nanoscopista del CCiTUB. Biblioteca El Clot - Josep Benet.

Dilluns, 12 de març. “Feynman: desmuntant les teràpies alternatives”, a càrrec de Daniel Arbós, periodista científic de l’IDIBAPS. Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 11 Gener 2018
  • Comparteix