Tornar

Fotografia promocional del duet Los Banis

Llegendes de la rumba flamenca

Los Banis celebren seus 30 anys de trajectòria amb un repàs dels seus èxits i la presentació del single Tiene nombre y tiene voz.

Los Banis són Juan i Ramón Cortés, dos germans de Figueres que van iniciar la seva relació amb la música quan tenien 8 i 12 anys, respectivament. Aviat van passar d’actuar en casaments i celebracions privades a esdevenir tota una llegenda de la rumba flamenca i de la faràndula. Van créixer cantant plegats. Eren habituals en les festes del pintor Salvador Dalí, van tenir relació amb Camarón i van col·laborar amb artistes com Los Chichos, Parrita o Lole y Manuel. La llista és inacabable: Ketama, Antonio Orozco, Manuel Carrasco, Los Chunguitos, Montse Cortés...

Van debutar el 1990 i el seu èxit va créixer a mesura que van poder cantar les seves pròpies composicions i trobar un so propi, comercial i genuïnament pur alhora. Rumba, flamenc, pop, palmes, melodies enganxoses i guitarres a ritme de ventilador. “Lletres viscudes i soniquete ballable. Sentir gitano en forma de cançó”.

El 25 de novembre celebraran el seu 30è aniversari a la sala Apolo, on faran un repàs a la seva carrera musical. No hi faltaran els seus èxits de sempre, des de Sentirme libre (1990) fins a Entre dos (2019), passant per Amigos para siempre (1992), Agua que corre (1995), Fuego en ti (1999) i Tubaru Bai (2003). Després d’aquest àlbum, els germans van obrir un parèntesi que van dedicar a d’altres projectes.

El 2012 van tornar als escenaris amb Viento y arena, un disc de fusió que parlava de sentiments i de temes quotidians explicats, com sempre, “des del punt de vista gitano”, amb èxits com Caballo moro o Te has creído tú. A l’Apolo aprofitaran l’ocasió per presentar el seu nou single, Tiene nombre y tiene voz.

L’entrada val 20 euros i es pot comprar de forma anticipada clicant aquí. La sala obrirà portes a les 20 h i el concert començarà a les 21.30 h.

Data de publicació: Dijous, 17 novembre 2022
  • Comparteix