Tornar

Detall d'una aiguada sobre paper marrouflé, obra de José María Guerrero Medina

La força angoixant de Guerrero Medina

Un dels pintors més rellevants de les últimes dècades exposa una selecció d’obres basades en esbossos automàtics que ha recuperat en els darrers dos anys.

Fins al 4 de febrer es pot visitar a la Sala Parés l’exposició Expressions a la memòria, de José María Guerrero Medina. Aquesta mostra completa la que va presentar als espais Volart de la Fundació Vila Casas l’any 2020 titulada El meu compromís, basada en quatre eixos que són constants de la seva producció artistíca: Art-denúncia, Exilis, Fragments de la memòria i Pintant Velázquez.

Nascut a La Guardia de Jaén el 1942, Guerrero Medina és un pintor i escultor autodidacta amb una dilatada carrera àmpliament reconeguda a nivell nacional i internacional. El seu tractament de les figures exterioritza la intimitat dels personatges. Els deconstrueix per revelar el seu interior i reconstruir així la seva humanitat, creant imatges d’una força gairebé angoixant.

L’exposició de la Sala Parés aplega obres realitzades en els darrers dos anys i està totalment consagrada a la figura, possiblement el tema cabdal de la trajectòria de Guerrero Medina. En aquesta ocasió, la iconografia i el gest humà flueixen lliurement sense al·ludir a cap dels temes anteriorment esmentats –ni a l’exili, ni a la denúncia, ni a Velázquez–, tot i que les obres recullen el pòsit d’aquell llegat. El solc profund que l’obra prèvia ha deixat en l’artista es projecta ara de manera espontània, amb l’única intenció d’expressar un univers d’imatges, intuïcions, idees, somnis, records i emocions desats en els racons íntims del nostre interior.

Parafrasejant l’autor, la seva maduresa com a pintor li ha permès alliberar-se dels obstacles tècnics i dominar les eines que necessita per desenvolupar el seu propi llenguatge: “Desenvolupo la meva obra des de fa anys partint de petits esbossos realitzats de manera automàtica. Els vaig emmagatzemant sense donar-los gaire importància fins que un dia decideixo visionar-los i, en ocasions, allò que semblava no tenir cap mena de sentit, adquireix la urgència de ser desenvolupat en una obra final”, explica Guerrero Medina. Per això, “he acabat definint aquest resultat com a 'Expressions a la memòria'”, conclou.

Data de publicació: Divendres, 23 Desembre 2022
  • Comparteix