Tornar

Oli sobre tela titulat Tangier General, de Xavier Rodés

Dibuix lliure permanent

El pintor Xavier Rodés exposa a la Sala Parés Icon, una selecció de paisatges d'aigua i llum.

Xavier Rodés (Barcelona, 1971) explica que “dibuix lliure” era la seva activitat predilecte quan era infant: “A l’escola ho anunciava la professora quan no hi havia una tasca definida per fer, així que vaig decidir consagrar la meva vida al dibuix lliure permanent”.

Aquest propòsit el va dur a formar-se a l’Escola Universitària de Disseny Elisava i a graduar-se en el Centre Universitari de Disseny i Art Eina. I així va ser com, finalment, el 1996 va concloure els estudis amb la presentació d’un projecte, el títol del qual havia de ser premonitori: Industrial and Urban Landscape.

“Aleshores –recorda– van començar les exposicions de pintura i allò que es coneix com a professió”. Des del 2003 exposa amb regularitat a la Sala Parés i a diferents ciutats espanyoles, a més de Bèlgica, França, Luxemburg, Suïssa, els Estats Units i l’Argentina.

El seu treball és present a nombroses col·leccions privades i públiques, i acostuma a estar centrat en el paisatge contemporani. L’autor dona una gran importància als escenaris naturals i a la petjada que l’ésser humà hi deixa, però sense representar-ne mai la seva figura. Rodés mostra la transformació que l’home provoca sobre el medi mitjançant la recreació d’edificis, cables aeris, velers o vehicles abandonats, però sense intenció crítica i sempre de forma amable i suggeridora. L’objecte de la seva mirada acostumen a ser llocs que coneix pels seus viatges; especialment les Illes Balears, el sud de França o els Estats Units.

Rodés té certa predilecció per les marines. Mostra un gran domini de la llum, ja sigui matisant-la amb un cel encapotat o bé reproduint els colors torrats del capvespre o els diferents reflexos que provoquen l’aigua o la neu. Com a pintor figuratiu, l’artista confereix una gran importància a la composició i a les qualitats cromàtiques, trets que constitueixen alhora els principals atractius i senyals d’identitat de la seva obra.

Icon es pot visitar a la Sala Parés fins a l’11 de juny.

Data de publicació: Divendres, 13 maig 2022
  • Comparteix