Tornar

Imatge promocional del concert Cada Um Canta Uma

Una guitarra i tres identitats musicals

Els virtuosos de les sis cordes Hugo Arán, Márcio Faraco i Marco Oliveira proposen un viatge amb ressons mediterranis, brasilers i portuguesos.

El 2 de juny, Casa Amèrica Barcelona organitza un concert d’Hugo Arán, Márcio Faraco i Marco Oliveira a la Sala Sandaru. El recital duu per títol Cada Um Canta Uma, que significa Cadascú en canta una, i té l’atractiu de reunir tres intèrprets i compositors estretament lligats als sons mediterranis, brasilers i portuguesos, respectivament.

Hugo Arán (1980, Barcelona) és un músic i lletrista autodidacta amb tres discos al mercat: Sordo (2008), Anuario (2014) i Extinciones y sus causas (2021). El 2004 va viatjar al Brasil, on va compondre les primeres cançons seguint l’estela de Gilberto Gil i Antonio Carlos Jobim, entre d’altres. El seu estil adopta un llenguatge íntim i senzill, inspirat en la bossa nova, el baiâo i la zamba, però també el jazz, el swing i la cançó siciliana i napolitana.

El seu mestre és Márcio Faraco (Alegrete, 1963), un cantautor i productor brasiler resident a França. Va encetar la seva carrera discogràfica el 1994 amb la publicació de Brasil Pass i el 2021 va veure la llum el seu darrer disc, L’Électricien de la Ville Lumière. Entre un i l’altre, ha enregistrat una desena de treballs amb els segells Universal Jazz France i Harmonia Mundi/Chant du Monde, per a alguns dels quals ha comptat amb la col·laboració de Chico Buarque i Milton Nascimento.  

Per la seva part, el poeta i intèrpret Marco Oliveira (Lisboa, 1988) és un dels joves fadistes amb més talent i projecció. Amb 10 anys va guanyar el premi Juvenis de la Grande Noite do Fado i el 2004 va revalidar-lo en categoria absoluta. En 2008 va editar el seu primer àlbum, Retrato, al qual han seguit Amor é água que corre (2016) i Ruas e memórias (2021), que basculen entre el fado tradicional, el fado-cançó i l’adaptació de poemes de José Saramago, Florbela Espanca o Ary dos Santos.

El dia 2, l’herència de la guitarra espanyola serà el punt de trobada d’un triangle de cultures –cadascuna amb les seves melodies, ritmes i singularitats– que s’alternaran a l’escenari i conversaran sobre temes universals amb un idioma en comú: la música.

L’entrada per assistir al concert val 12 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 26 maig 2023
  • Comparteix