Tornar

Imatge de l'espectacle Retorn, de la Companyia Kiko López

Kiko López estrena ‘Retorn’ al SAT!

L’espectacle de dansa contemporània reprodueix el procés de la vida mitjançant un símil amb la formació mitològica de l’univers.

Kiko López és ballarí, coreògraf i professor de dansa contemporània i hip hop, i especialista en modern jazz i dansa. Valencià de naixement, s’ha format a escoles de Barcelona, Estats Units, Brasil, Cuba, França i Gran Bretanya. Com a ballarí, ha treballat en companyies com Physical Momentum (Postskriptum), Diego Sinniger (Liov), Lali Ayguadé (Kokoro), D’Block The On Stage (Intersection, Romeo y Julieta i Hometv) o Kulbik Dance, amb la qual va guanyar el concurs televisiu Tú sí que vales.

El 2013 va crear la seva pròpia companyia, guardonada amb un primer premi al concurs coreogràfic "The Best on Spain" el 2017. Com a coreògraf, ha col·laborat amb la Jove Companyia Gerard Collins de València, el Jove Ballet de Catalunya i altres col·lectius dedicats a la competició en dansa urbana.

El 28 i 29 de gener, la Companyia Kiko López presentarà Retorn al Sant Andreu Teatre (SAT!). Es tracta d’una obra de dansa contemporània, d’una hora de durada, inspirada en l’Èter de la mitologia grega. Segons aquest relat, l’Èter és la personificació del cel superior, on la llum és més pura i brillant que la part més propera a la terra. L’Èter representava, també, el fluid intangible que ocupa tot l’espai entre els astres, i era fill d’Èreb –la divinitat primordial, sorgida del Caos– i de Nix –la deessa de la nit i la foscor.

Partint d’aquesta situació, les intèrprets Anna Asensio, Esther Calderón i Miriam Salvador apareixen com a éssers de llum que flueixen pel cosmos cercant de materialitzar-se. Les seves guspires prenen formes orgàniques i es desenvolupen en entorns mecànics fins que la seva consciència es desvetlla. Llavors té lloc un punt d’inflexió i canvia el sentit de la seva existència: el seus sentits es desperten i es desborden, i descobreixen i experimenten la llibertat i la part més primitiva de la seva naturalesa. En la seva màxima maduresa, els éssers cerquen l’equilibri mitjançant l’experiència obtinguda i, ajustant la percepció de la seva vida, restableixen la serenitat en l’ànima. Llavors, en seguretat i pau, poden abandonar la carcassa per tornar a convertir-se en la llum pura del principi, però preservant dins seu tot l’aprenentatge adquirit.

El dia 28, després de la funció, tindrà lloc un debat sobre el procés creatiu de l’obra que comptarà amb la participació de la companyia. Podeu adquirir les entrades per a qualsevol de les dues funcions en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 21 Gener 2022
  • Comparteix