Tornar

Els secrets de Vil·la Cecília i Vil·la Amèlia

Els secrets de Vil·la Cecília i Vil·la Amèlia

Una audioguia per descobrir la biodiversitat, l’art i la història de dos jardins emblemàtics del barri de Sarrià.

A banda i banda del carrer Santa Amèlia, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, dos majestuosos espais verds creen un entorn on trobar la pau en mig del frenesí urbà i gaudir d’un tast de biodiversitat tant autòctona com exòtica. Són els Jardins de Vil·la Cecília i Vil·la Amèlia, els quals permeten conciliar el lleure i el benestar amb la descoberta d’algunes joies vegetals i arquitectòniques. Per conèixer tots els seus secrets in situ i de manera autònoma, La Fàbrica del Sol ha creat una audioguia que podeu reproduir o descarregar-vos còmodament des del vostre mòbil i gaudir de la visita.

Vil·la Cecília, el jardí més petit dels dos, és un dels llocs de referència de l’activitat pública del districte pel fet de trobar-s’hi el Centre Cívic Casal de Sarrià i l’Arxiu Històric de Sarrià. La seva història parteix d’uns terrenys rurals que el 1909 comprà Eduardo Conde, fundador dels magatzems El Siglo. L’actual centre cívic ocupa l’antiga residència de Conde, un edifici envoltat d’arbres monumentals i centenaris com pins blancs i pinyers, xiprers, grans palmeres de Canàries i moltes altres espècies. La natura s’integra amb diversos elements artístics i arquitectònics, alguns dels quals han estat mereixedors d’un premi FAD l’any 1986.

A mitjans del segle XIX, l’empresari Ignasi Girona va construir un exuberant espai verd a la seva finca d’estiueig que més endavant acabaria convertint-se en l’actual jardí de la Vil·la Amèlia. Amb una extensió que gairebé dobla la del seu veí i amb un estil inspirat en els jardins francesos de distribució geomètrica i harmoniosa, a l’espai hi viuen prop d’una cinquantena d’espècies vegetals on destaquen alguns arbres plantats fa més d’un segle inclosos en el Catàleg d’Arbres d’Interès Local de Barcelona i alguns exemplars exòtics molt poc freqüents a la ciutat. Entre la imponent vegetació s’hi pot trobar un petit turó coronat per una glorieta, un estany habitat per plantes aquàtiques i un parell d’escultures de personatges mitològics, entre altres sorpreses.

Qui són els personatges representats en aquestes obres d’art? Quins escultors, arquitectes i paisatgistes hi ha al darrere dels dos jardins? D’on venen els seus noms? Quina és la seva història i la de les espècies que hi viuen? Visitar els jardins amb l’audioguia us permetrà anar desvetllant, un rere l’altre, tots els secrets que s’amaguen entre la vegetació. Accediu al recurs a través d’aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 18 Febrer 2021
  • Comparteix