Tornar

Detall de la Galeria de Catalans Il·lustres

De visita a la Galeria de Catalans Il·lustres

Es commemora el 150è aniversari d'aquest espai, situat al Palau Requesens, seu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Un llunyà 30 de setembre del 1871, durant les festes de La Mercè i amb l'impuls de Francesc de Paula Rius i Taulet, quedava inaugurada la Galeria de Catalans Il·lustres al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Amb posterioritat, aquells retrats es van traslladar a l'arsenal de la Ciutadella, l'actual seu del Parlament de Catalunya i, el 1972, a la seva ubicació actual, el Palau Requesens, on hi ha la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Si heu fet el càlcul, haureu observat que el darrer dia del mes passat va fer 150 anys de la fundació de la Galeria. És per aquest motiu que el 3 de novembre tindrà lloc un seminari obert al públic amb dues taules rodones; i el 6 de novembre, una visita guiada, tot amb l'objectiu de difondre i debatre el significat, les característiques i la història d'aquesta peculiar galeria. Ho organitzen el Museu d'Història de Barcelona i la Reial Acadèmia de Bones Lletres, i les inscripcions ja són obertes.

La Galeria és propietat de l'Ajuntament de Barcelona, i la inclusió d'una nova personalitat es decideix per acord del consistori. La sèrie té ara, i des de fa 50 anys, 47 retrats, ja que la darrera incorporació, la de l'escriptor Joan Maragall, va ser el 1971. Els primers retrats van ser els de l'historiador, filòleg i polític Antoni de Capmany, el pintor barroc Antoni Viladomat i el jurista i polític Joan Pere Fontanella. Antoni Gaudí, Jacint Verdaguer, Pau Claris, Damià Campeny, Miquel Biada o el general Prim són altres personalitats presents en una galeria que només té dos retrats de dones: la reina consort Elisenda de Montcada, i l'escriptora i poeta Maria Josep Massanés.

Més informació i inscripcions, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 27 Octubre 2021
  • Comparteix