Tornar

Les tres integrants de la companyia retratades en grup abraçades les unes a les altres

'Sibil·la' o com parlar críticament sobre el present revisant el passat

Només si coneixem el passat podrem parlar sobre el present i criticar els aspectes que ho mereixen. És el que defensen les tres integrants de la companyia Les Fugitives, que el divendres, 12 de març, celebren amb teatre el Dia de les dones.

Sí el Dia internacional de les dones se celebra de fet el dilluns, 8 de març, però a l'escenari del Centre Cívic Can Clariana Cultural les commemoracions arriben uns dies més tard en forma d'una representació teatral que va a càrrec de la companyia Les Fugitives i d'un espectacle de creació que es titula Sibil·la.

Aquelles profetesses de la mitologia grega i romana donen nom a un muntatge que revisa el passat per criticar el present. Se centren en un episodi de la història que tots coneixem bé, encara que ens hagi arribat de manera deformada i malgrat que les raons autèntiques que el van desfermar se'ns ocultin.

Ens referim a la caça de bruixes. I és que, com us explicaran les integrants de la companyia, durant l'edat mitjana es calcula que prop de nou milions de dones van ser assassinades a Europa acusades de bruixeria. Però, era realment la por al dimoni el que va impulsar aquelles matances? 

I és que potser hauríem de pensar que les bruixes eren de les poques dones que vivien de manera lliure i no sota la tutela de cap home, que buscaven el coneixement mitjançant pràctiques alquímiques i que, a més, coneixien els secrets gràcies als quals les dones tenien la capacitat de controlar la natalitat.

Assassinar aquests nou milions de dones no va ser cap casualitat: de fet, es va escapçar amb aquesta pràctica un autèntic contrapoder femení. Com hauria estat el present, si no s'haguessin produït aquells fets? Què tindran a veure aquelles morts en massa amb els assassinats masclistes que encara avui constitueixen un degotall constant de morts?

Les Fugitives us parlen de tot això en un muntatge de només uns vint minuts de durada als quals seguirà un col·loqui amb les persones assistents. Si voleu venir, consulteu el web del Centre Cívic Can Clariana Cultural, on trobareu tota la informació sobre la representació.

Data de publicació: Dijous, 04 març 2021
  • Comparteix