Tornar

Un collage amb imatges d'alguns dels artistes que han participat en la iniciativa

Sons desconfinats i altres propostes artístiques 'EN RESiDÈNCiA'

El programa EN RESiDÈNCiA continua mostrant aquests dies de juny a la xarxa els processos de creació artística nascuts de la col·laboració entre artistes de disciplines diverses i estudiants dels instituts barcelonins. 

Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és el nom complet d'aquest programa, en el que treballen des de fa onze anys l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’associació A Bao A Qu. Es tracta de propiciar una col·laboració entre artistes contemporanis, alumnes i equips docents d'un seguit d'instituts de la ciutat (un total de 21 en aquesta última edició). Els uns aprenen com es fa art en els temps actuals i els altres troben en els nois i noies inspiració i frescor.

Els processos artístics que s'han seguit en els centres docents barcelonins tenen a veure amb les disciplines més diverses: des de les arts visuals i la poesia, fins a les arts en viu, la música, el disseny, el circ, la dansa o bé la dramatúrgia. El resultat es mostra habitualment quan acaba el curs de manera física, però enguany el confinament ha obligat a acabar els processos fent servir recursos telemàtics i, moltes vegades, a presentar-ne els resultats de manera virtual.

Ha passat amb les primeres presentacions d'EN RESiDÈNCiA d'enguany, i segueix passant, ja que aquests dies s'estan presentant moltes de les propostes artístiques en les quals els nois i noies de la ciutat han treballat els últims mesos. Així, el dimarts, 16, l'artista de Vic Anna Dot i els i les alumnes de l'Institut Maria Espinalt protagonitzen una Fuga sonora. Obertura amb la complicitat del Museu Nacional d'Art de Catalunya. El resultat es podrà veure a la xarxa, i més concretament al blog d'EN RESiDÈNCiA el 16 de juny a partir de les 16 h però ja us expliquem que el so és la matèria primera d'aquesta creació i que els nois i noies del Maria Espinalt ens proposaran una "acció d’alliberament dels sons del confinament".

El mateix dimarts, 16 de juny (11 h), també presentaran els seus processos de creació els nois i noies de l'Institut Escola Antaviana, que han creat amb  el coreògraf, performer, artista sonor i compositor Sebastián García Ferro El Reflejo es el SIGNO. És una creació audiovisual amb la música composta per l'artista i les respostes dels i les alumnes a un seguit de preguntes. Amb tot aquest material, han produït una peça que podreu veure al blog d'EN RESiDÈNCiA.

També el dia 16 (12 h), l'artista visual Martín Vitaliti i els nois, noies i personal docent implicat de l'Institut Viladomat presentaran en línia una publicació i un vídeo de l'experiència de creació titulada Ordre i desordre, una mateixa cosa. I Lo relacional, un col·lectiu que investiga sobre les relacions, i sobre educació i creació, mostraran el mateix dia (18.42 h), també al blog del programa, la feina que han fet amb els i les estudiants de l'Institut Verdaguer a Memòries d'allò estrany.

El dia 17 i el dia 18 (tots dos dies a les 13 h; a la xarxa però des de l'Antic Teatre), un artista escènic molt poc convencional, Søren Evinson, ens mostrarà a la xarxa, aquest cop en solitari, com ha treballat amb els nois i noies de l'Institut Montserrat en la proposta Púber, pre-púber, no púber. I també el dia 17 (17 h), al blog d'EN RESiDÈNCiA, es publicaran en línia els esbossos de les intervencions i del recorregut, a realitzar el setembre, de la proposta Escultures de companyia, creada per l'artista Alejandro Palacín amb l'Institut Vall d'Hebron.

La ballarina, coreògrafa i curadora Beatriz Fernández ha treballat amb els alumnes de l'Institut Pedralbes, amb els qui ha creat Eso que hace desaparecer la distancia entre tu cuerpo y el mío, que veureu a la xarxa el dia 18 de juny (18 h). El mateix dia 18, però una mica abans, (a les 13.30 h), les artistes Maria Llop i Vanesa Varela paren taula a l'Institut Doctor Puigvert amb els tovallons amb frases diverses que han creat els i les alumnes a la proposta Vols parlar taula?. I el 18 de juny, Óscar Martín (17 h), els nois i noies de l'Institut Juan Manuel Zafra us presentaraNew Order New Fancy, que fa servir el so com a matèria primera de la creació.

Isamit Morales és una artista visual, investigadora i DJ que ha treballat enguany amb l'Institut Escola Trinitat Nova. Amb els i les alumnes del centre ens proposa a la xarxa TPU - Todos para uno, que havia d'acabar aquest mes de juny en forma d'una festa física i que, a causa de la crisi de la covid-19, s'ha convertit en un podcast. El comparteixen amb vosaltres a partir del 19 de juny (17 h).

Finalment, el dia 22 (11 h) al blog d'EN RESiDÈNCiA encara trobareu una última proposta, la de Perifèria (l'educador social i ballarí Pau Milla i la ballarina i coreògrafa Núria Guiu). Amb el títol d'ENDESSIDÈNCiA Oblit 19 han creat una coreografia amb els i les alumnes de l'Institut Moisès Broggi que ens mostren en línia.

Si no us voleu perdre les mostres dels processos de creació que han treballat conjuntament durant el curs els i les artistes i estudiants de la ciutat, doneu un cop d'ull als blogs del programa EN RESiDÈNCiA.

 

Data de publicació: Dilluns, 15 Juny 2020
  • Comparteix