Tornar

Visions de la ciència

Talent a l'ombra

Un nou cicle de Visions de la Ciència a les Biblioteques de Barcelona sobre el paper de les dones a la ciència al llarg de la història.

En les darreres dècades, s'han multiplicat els llibres, pel·lícules i altres recursos dedicats a dones científiques. Històricament, les dones van ser oblidades i fins i tot apartades per la societat malgrat fer contribucions al coneixement científic igual de valuoses que els homes. Per homenatjar les científiques de la història i donar-les el reconeixement que mereixen, neix Dones i ciència. Exclusions i lluites, el nou cicle de Visions de la Ciència que organitza Biblioteques de Barcelona en col·laboració amb la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica. Les xerrades d'aquest cicle es duran a terme els dilluns entre el 24 de gener i el 14 de març.

El cicle, coordinat per Miquel Carandell, comença el 24 de gener amb la xerrada Exclusions històriques de les dones (i altres subjectes) de la ciència, a càrrec de Mònica Balltondre. S'hi parlarà sobre el veto a les dones científiques i de com elles van aconseguir trencar aquestes barreres. El 31 de gener serà el torn de Sara Fajula Colom amb la seva conferència La lluita pel dret a la planificació familiar, una xerrada sobre la presa d'acció de les dones a favor del control del seu propi cos i l'accés als anticonceptius, entre altres temes. El 7 de febrer, Andrea Graus pronunciarà Les mèdiums en la història de la ciència: ments i cossos intervinguts, sobre un moment de la història en què la ciència va recórrer a mèdiums per estudiar aspectes com l'inconscient. Maria Eugenia Galiana, a la xerrada Mortalitat maternoinfantil i culpabilització de les dones en la història, farà el 14 de febrer un repàs a l'estigma que va suposar aquest tipus de mortalitat per a la població femenina.

El dia 21 de febrer, a Ciència i política de les dones: la polèmica dels sexes abans del feminisme, Montserrat Cabré tractarà el paper de la medicina i la filosofia natural en les desigualtats entre homes i dones. Margalida Miró, el 28 de febrer, enderrocarà els clixés sexistes que arrossega la professió de la infermeria. Ho farà amb la xerrada Infermeres en ell NO-DO. Reflexions sobre el poder del gènere. Tot seguit, Marta Jordi Taltavull homenatjarà la distingida física Maria Lluïsa Canut, amb una xerrada que porta el seu nom on repassarà la seva vida i obra, el dia 7 de març. I el 14 de març, Marta Velasco Martín conclourà el cicle amb Ciència en parella: dones científiques i coneixements col·lectius, una xerrada sobre el matrimoni entre col·legues de professió com a forma de col·laboració entre les persones dedicades a la ciència.

Tota la informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 11 Gener 2022
  • Comparteix