Tornar

Moment de l´obra Dirrrty Boys al Teatre Akadèmia

Definits pel seu passat

Una ficció sobre el cas Bulger, inaugura temporada al Teatre Akadèmia

1993, a prop de Liverpool. Un nen de gairebé tres anys, James Patrick Bulger és segrestat, torturat i assassinat per dos nois de deu, Jon Venables i Robert Thompson. Tots dos es van convertir en els assassins més joves en la història del segle XX. Van ser sentenciats a pena de presó fins que arribessin a l'edat adulta. Van ser alliberats el juny del 2001.

Aquest atroç crim, que va acaparar els titulars dels mitjans a tot el món, va sorprendre per l'edat dels culpables i va ser molt polèmic per l'escàs temps que van passar a la presó. Aquest és el punt de partida per a l'obra la Dirrrty Boys, que inaugura la temporada al Teatre Akadèmia.

La ficció mai supera la realitat. Una gran tasca d'investigació sobre aquest succés ha estat un pas previ i necessari. Però el que realment ha interessat a l'autor Gerard Guix i a la directora Àgata Casanovas per a aquesta obra és mostrar l'abans i, especialment, el després. Un cop passat l'escàndol i les reaccions davant l'assassinat, el que volem és descobrir les motivacions d'aquests dos nois. I és que explicar no significa mai justificar.

I ho fan amb una posada en escena sòbria. De fet, uns matalassos són tot el que necessiten per explicar aquesta història, en què el text i la gran interpretació dels dos actors en escena (Martí Cordero i Sergi Espina) ho fa tot. Una interpretació lliure que mostra els dos joves, transcorreguts molts anys, que viuen una vida difícil, marcada per sempre per aquest fet. Com suporten el sentiment de culpa, si és que el tenen?

Són Jon i Robert (els noms són el de menys). A un les coses no li van malament, tenint en compte el succeït. A l'altre, per contra, les coses li van malament, però potser no tant com molta gent que s'ha vist afectada per les seves accions voldria.

Som conscients que el que van fer no va ser una mailfeta, sinó un acte terrible de conseqüències devastadores. Què en pensen ells ara del que va ocórrer fa ja tants anys? Mai ho sabrem, però aquesta ficció ens ofereix una (possible) resposta.

Les entrades per a aquesta obra, escrita en català i amb una durada d' hora i mitja, es poden adquirir des del web del teatre.

Data de publicació: Dilluns, 19 Setembre 2022
  • Comparteix