Tornar

Fotografia de Bàrbara Mestanza, autora, actriu i directora de l'obra de denúncia Sucia

Contra l’abús sistèmic

A Sucia, Bàrbara Mestanza es posa en la pell de l’agressor per estudiar el mecanisme que activa la violència de gènere i denunciar el sistema que ho normalitza.

Fins a l’11 de juny es pot veure al Teatre Akadèmia Sucia, un muntatge que parla de l’abús sexual des d’una altra òptica: l’obra posa el focus en l’experiència viscuda per la víctima, però també en la manera com la societat rep i processa aquest tipus de situacions.

Amb aquest adjectiu, Sucia descriu el sentiment que assola totes les víctimes i la càrrega de sentir-se bruta pel simple fet d’haver nascut dona. “Per què no vas fer res?,” demana molta gent quan escolta els seus testimonis esfereïdors. “Per què no vaig fer res?”, es pregunta també qui ho ha patit. I n’hi ha moltes més: Existeix realment la necessitat de posseir altres cossos? Hi ha alguna força irracional que empeny a actuar d’aquesta manera? La violència és inherent a l’ésser humà? El món està ple de males persones?

L’espectacle va néixer per trobar respostes a aquestes qüestions i per cobrir tres necessitats de la seva autora: explicar per què a vegades no fem res, per què els homes sí que ho fan i, sobretot, per guarir.

Per a Bàrbara Mestanza –creadora, intèrpret i directora de Sucia–, “el sistema ha convertit el feminisme en una moda, un concepte a mercè de les necessitats del model socioeconòmic imperant”, i no està disposada a deixar que passi el mateix amb l’abús: “Entenem l’abús no sols com a casos aïllats, sinó com la base sobre d’un sistema que produeix víctimes i agressors”.

En un moment en el qual els casos van en augment i guanyen visibilitat mediàtica, l’obra busca la manera de mostrar la complexitat d’un problema que hauria d’interpel·lar tothom per igual. L’actor Pep Ambròs ho té clar: “Sucia ens fa de mirall, ens fa reflexionar sobre molts comportaments dels quals nosaltres mateixos, per molt treballats que estiguem i per molt que els vulguem evitar, en som còmplices”.

La peça proposa un joc de rols amb diversos personatges i una important part audiovisual i documental que amplifica el seu discurs amb els testimonis de diverses víctimes i professionals de l’àmbit polític i social. Aquesta aproximació ha estat possible gràcies, en bona part, a les entrevistes amb expertes i experts en diverses matèries, que han contribuït a generar una visió el més objectiva possible sobre aquest assumpte. Alguns d’ells i elles participaran en els “cercles postfunció” que hi ha programats: un col·loqui amb la companyia i la vocal de la junta de la secció d’intervenció social del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Cristina Garcia Desplat, el 24 de maig, i les trobades amb la psicòloga experta en violència masclista i abús Anna Planadevall, el 19 de maig, i amb els periodistes Núria Juanico i Albert Llimós, el 9 de juny.

L’entrada per veure Sucia costa 22 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 15 maig 2023
  • Comparteix