Tornar

Imatge promocional de l'obra Lilith (El incendio del Paraíso)

Foc al patriarcat

Ana Sanahuja i Clara Garcés reflexionen des d’una mirada actual sobre com van ser educades a la infància i els referents que les van marcar en l’adolescència.

El 3 d’abril es podrà veure Lilith (El incendio del Paraíso) al Teatre Borràs, en el marc del festival Insomnia. El muntatge és un procés alliberador que estremeix i fa somriure a parts iguals i que repassa –en un to àcid, salvatge i divertit– la vida de dues dones des del naixement fins a l’edat adulta. Elles són Ana Sanahuja i Clara Garcés, que signen i interpreten el retrat punyent de tota una generació.

Per fer-ho, s’inspiren en el personatge de Lilith. Tot i la seva escassa presència als textos bíblics, la seva història serveix com a punt de partida per reflexionar sobre el camí que cal recórrer per espolsar-se de sobre i deixar enrere definitivament el llast a la llibertat personal que van suposar aquelles ensenyances sobre l’amor, la religió, el rol de la dona, la institució familiar o el concepte d’èxit i fracàs.

Tancades dins d’un espai simbòlic en forma de creu d’on no surten mai, juntes rememoren els principals episodis que han configurat el seu recorregut vital. Aquesta zona delimitada és alhora una metàfora del subconscient i l’imaginari col·lectiu, on han quedat gravades totes aquelles narratives que els van inculcar quan eren nenes.

A l’hora de qüestionar-les es pregunten, des d’una perspectiva feminista, “com ens ha construït (o destruït)” i s’adonen que tots aquells discursos, analitzats ara en perspectiva, resulten obsolets a l’hora d’afrontar realment la vida, el dolor, el rebuig o la pèrdua. I és justament així com s’adonen que són lliures de marxar, de cremar tot allò que els resulta inútil i de reafirmar-se en la seva veritat, tal com va fer Lilith.

L’entrada per veure Lilith (El incendio del Paraíso) val 16 euros i es pot comprar de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 30 març 2023
  • Comparteix