Tornar

Fotografia de los protagonistas de la obra teatral El beso de la mujer araña

Un 'thriller' amb olor de bolero

Un activista polític i una dona reclosa en un cos d’home fan plegats un viatge d’alliberament mental des d’una cel·la de la presó.

Fins a l’11 de juny es pot veure al Teatre Goya El beso de la mujer araña, una obra basada en la novel·la homònima de l’escriptor argentí Manuel Puig. Publicada el 1976 a Barcelona per Seix Barral, va ser prohibida al seu país per la dictadura militar.

El llibre relata la història de dues persones que comparteixen cel·la: el pres polític Valentín Arregui –inspirat en l’activista marxista Luis González de Alba– i una dissident sexual, anomenada Molina, que es considera dona i que és tractada de “boja” per la societat del moment. Acusada de corrupció de menors, en la ficció Molina compleix condemna perquè va seduir un noiet. Per ella, els sentiments estan per sobre de tot. En canvi, per Valentín, la revolució està per davant de les emocions.

Al llarg de la novel·la, Molina explica al seu company pel·lícules que li han agradat; es tracta de drames amorosos que li agradaria viure en primera persona i que Valentín analitza des del punt de vista social. En un exercici de metallenguatge, El beso de la mujer araña va ser portada a la gran pantalla el 1985 pel director Héctor Babenco.

Ara, Eusebio Poncela i Igor Yebra tornen a donar vida a Molina i Valentín sobre l’escenari, dirigits per Carlota Ferrer. A través de l’evocació de pel·lícules antigues, s’estableix un procés d’identificació amb els seus protagonistes i secundaris que els porta a reflexionar sobre la vida i les identitats polítiques i de gènere. Un i l’altre –junts, però cadascun a la seva manera– experimenten un combat interior amb moltes ferides obertes en un viatge existencial d’alliberament.

El preu de l’entrada a la funció oscil·la entre els 20 i 29 euros i es pot comprar de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 31 maig 2023
  • Comparteix