Tornar

Fotografia de la façana del Teatre Principal, des de la Rambla
Vista interior del Teatre Principal
Visita de l'alcaldessa Ada Colau al Teatre Principal
Imatge del frontó que hi ha dins de la parcel·la del Teatre Principal

El Teatre Principal es rehabilitarà per a usos culturals

L’Ajuntament tramita un Pla Especial Integral i de Millora Urbana que reactivarà la Rambla com a espai de trobada i eix cultural de la ciutat.

Des de la seva inauguració el segle XVII, el Teatre Principal ha estat testimoni de molts esdeveniments de la història de la ciutat. En el seu interior es feien òperes, concerts, balls i exhibicions de frontó i pilota basca. També s’hi van celebrar actes de gran repercussió econòmica i social, com el concurs de creditors de les primeres línies de ferrocarril o els congressos del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) durant la Guerra Civil. Va ser, fins i tot, seu de l’Ateneu Barcelonès.

Ara, el Govern municipal i els promotors d’aquest edifici històric, ubicat a la part baixa de la Rambla i actualment en desús, han arribat a un acord que permetrà recuperar-lo i destinar-lo a un projecte cultural centrat en l’àmbit audiovisual i l’art immersiu. El projecte preveu la remodelació integral de l’edifici, que costarà 25 milions d’euros i anirà a càrrec dels promotors. El Teatre Principal, que té més d’11.000 metres quadrats de sostre, mantindrà la façana i el seu caràcter patrimonial, i comptarà amb sis sales –Teatre Principal, Teatre Latino, Cúpula Venus, Espai Rambles, Jai Alai i Espai Lancaster-Petit Frontó–, amb una capacitat total d’unes 2.520 persones. Totes elles es comunicaran a través d’un espai interior que farà de passatge obert i unirà la Rambla i el carrer de Lancaster.

Tot i ser de titularitat particular, serà un edifici obert i amb activitats durant moltes hores del dia. S’hi faran obres de teatre immersiu que aprofitaran la configuració i les característiques físiques de l’edifici, ja que desenvoluparan l’acció de forma dinàmica amb el públic al centre, i no en un espai físic estàtic, com ja s’està fent a Londres i Nova York. També s’hi faran exposicions d’espais d’arts immersives de gran format que, per les seves característiques, no acostumen a formar part de col·leccions particulars. El Teatre Principal serà la primera instal·lació d’aquest tipus a Europa, de manera que entrarà en els circuits artístics internacionals i donarà suport a artistes locals que treballen en aquesta disciplina.

El passat 22 de desembre, la Comissió de Govern va donar el vistiplau a un conveni amb els promotors i va aprovar inicialment un Pla Especial Integral i de Millora Urbana (PEIMU). En total, el consistori rebrà uns 547.000 euros en concepte de compensacions urbanístiques, que es dedicaran a la millora dels equipaments culturals del Raval.

Les intervencions a la Rambla i al Teatre Principal aniran de bracet i formen part de l’estratègia de regeneració del centre de la ciutat, que també inclou altres projectes com la transformació de la Via Laietana. Més concretament, la recuperació del Teatre Principal contribuirà a reactivar el passeig com a espai de trobada i eix central i cultural de la ciutat. És previst que al llarg de 2022 s’iniciaran les obres que faran de la Rambla i del Pla del Teatre un espai més amable, confortable i verd, amb prioritat per als vianants i una millor accessibilitat i ordenació dels usos.

Data de publicació: Dilluns, 27 Desembre 2021
  • Comparteix