Tornar

Pandèmia

En temps de covid-19

Una col·lecció d’entrevistes sobre la pandèmia des de les perspectives científica, social i històrica.

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica és una entitat filial de l’Institut d’Estudis Catalans que impulsa la recerca sobre el passat científic i tecnològic. La societat compta amb més de 300 persones afiliades, entre les quals hi figuren experts i expertes amb una visió històrica de diferents àmbits del coneixement. En aquest moment d’aturada global, per no haver d’interrompre el seu programa d’activitats, l’entitat ha organitzat En temps de covid-19, un cicle d’entrevistes amb algunes d’aquestes persones expertes per reflexionar obertament al voltant de les causes i conseqüències de la situació que estem vivint. Aquestes entrevistes es mantenen publicades al seu web per poder-les gaudir en qualsevol moment.

Mirar el passat ens ajuda a comprendre el present i a preparar-nos de cara al futur. L’actual no és la primera pandèmia amb què s’enfronta la humanitat, però segurament és de la que tenim més informació i capacitat de resposta, i alhora és possible que sigui la que s’ha propagat amb major celeritat a causa de la societat globalitzada d’avui. Diverses entrevistes posen la crisi de la covid-19 i la seva gestió en el context d’altres epidèmies anteriors: la pesta de 1348, la grip espanyola de 1918 i l’epidèmia de tifus que va succeir a la Guerra Civil en són alguns exemples.

Les conseqüències més enllà de la salut i altres aspectes relacionats amb la pandèmia també s’analitzen en alguns vídeos. El seu impacte econòmic i social, les sinergies amb altres situacions com les desigualtats o els hàbits de vida, les reaccions de la classe política, el rol dels mitjans de comunicació i el tractament que donen a la informació o, fins i tot, la influència de les religions. Tot fonamentat amb l’experiència d’altres episodis similars al llarg de la història.

Una radiografia de les epidèmies des d’un munt d’aspectes que ens afecten a totes i a tots. Veieu les entrevistes, aquí.

Data de publicació: Dijous, 18 Juny 2020
  • Comparteix