Tornar

Una de les protagonistes del muntatge mirant-se en un mirall de mà mentre està dins de la banyera

Tres dones i una cambra de bany

Què fa que les dones hagin estat convertides en objectes i quines estratègies fan servir elles per defensar-se d'aquesta situació? Les respostes, a la cambra de bany.

La Sala Fènix acull, de l'1 al 19 de desembre, Low Level Panic, un muntatge de la companyia Les Llunàtiques que es formula aquestes preguntes mentre porta a escena un text, brillant, punyent, sincer i especialment necessari, de la dramaturga britànica Clare McIntyre, un dels noms més destacats de la dramatúrgia britànica feta per dones els anys 80 del segle passat.

Porten el muntatge a escena la directora Lorea Uresberueta i les actrius Laia Bannana, Maria Rodríguez i Aida Moré, que aquest cop tenen un espai sonor creat pel col·lectiu Las Pibas producen. Elles donen vida a un text creat per una autora que va escriure teatre, va fer guions per a la televisió (entre els quals molts d'aquella sèrie que es deia Eastenders i que aquí la vam veure amb el títol de Gent del barri) i va morir amb només 57 anys. El text, que es va estrenar al Royal Court Theatre de Londres l'any 1988, segueix sent radical... trenta anys després d'haver estat escrit.

Tot passa en una cambra de bany d'un pis compartit. Una de les tres noies que hi viuen, la Mary, troba una revista pornogràfica que li desperta la ràbia, o potser el "pànic de baix nivell" del qual parla el títol. I és que la revista li recorda un assalt sexual del qual ha estat víctima i li fa molt present una realitat: la dona és sexualitzada i convertida en objecte de manera constant en la nostra societat.

Sobre això i altres temes parlaran a la cambra de bany les tres habitants d'aquest pis, cadascuna de les quals s'enfronta de maneres diverses a aquesta reducció a la condició d'objecte. No us perdeu els diàlegs perquè el principal valor del text és la manera com ens presenta la relació entre les dones protagonistes, els seus cossos i les fantasies que tenen. Tot plegat és una mena de paisatge del món femení que, sense un principi i un final especialment marcats, ens permet veure la manera en què les dones pensen i els condicionants als quals estan sotmeses, tot al llarg d'unes converses que ens mostren els seus pensaments més íntims, lliures del filtre que imposa la mirada masculina.

Si voleu gaudir d'un text excepcional i capbussar-vos en  el món de les dones mitjançant un text que és tan vigent ara com en el moment en què va ser escrit, veniu a veure Low Level Panic, però abans consulteu la informació sobre les representacions al web de la Sala Fènix.

Data de publicació: Dilluns, 29 novembre 2021
  • Comparteix