Tornar

Un gran retrat fotogràfic d'un grup d'unes quinze persones a mida natural instal·lat en un vestíbul del metro

'Umbral' un projecte que porta al metro l'art i els drets humans

Drets humans, immigració, refugi, integració... Aquests conceptes els escoltareu aquest desembre a la conferència Cities for Rights, però, del 10 de desembre al 6 de febrer, també són el tema d'unes intervencions artístiques al metro que veureu fins al febrer.

Cities for Rights és una trobada internacional que es fa al CCCB els dies 10 i 11 de desembre per commemorar el 70 aniversari de la Declaració universal dels drets humans i per analitzar el paper que tenen les ciutats d'avui en la lluita per la protecció d'aquests drets i de les persones migrades i refugiades, sovint víctimes de polítiques criminalitzadores.

El dret a l'habitatge serà un altre dels temes de la conferència, en la qual hi participaran des de la relatora especial de les Nacions Unides dedicada a aquest tema, Leilani Farha, al periodista i escriptor britànic Owen Jones o representants de les "ciutats-santuari" que, als EUA, s'oposen a la política sobre migracions del president Donald Trump.

Com a part d'aquesta trobada sobre drets humans i migració, s'organitza la trobada artística Umbral, que pren com a escenari el metro de la ciutat i que convida deu artistes internacionals i tres entitats a fer propostes per ajudar-nos a entendre les desigualtats i les raons que obliguen milions de persones a buscar una vida nova.

Tretze estacions de metro dels deu districtes barcelonins acolliran així intervencions artístiques de creadors com Yto Barrada i Leila Alaoui, Banu Cenetoglu, Ramón Esono, Daniel García Andújar, Eulàlia Grau, Rogelio López Cuenca i Elo Vega, Teresa Margolles, Dan Perjovschi, Estefanía Peñafiel i Hiwa K.  També hi haurà obres creades com a resultat dels projectes Frontera Sud, Sueños Refugiados i Un regal per a Kushbu.

Totes les obres que formen part del programa Umbral reflexionen sobre les migracions, considerades com un element present en qualsevol societat del nostre temps i reclamen la creació de noves estructures que permetin reflexionar sobre el tema i sobre els mecanismes per integrar els qui han hagut de deixar les seves llars.

Aquestes creacions es podran veure exhibides al metro entre el 10 de desembre i el 6 de febrer, acompanyades d'un seguit d'activitats de difusió i aprenentatge per conscienciar sobre la realitat de les persones migrades i refugiades.

Si voleu saber més sobre el projecte artístic Umbral que podreu veure fins al febrer al metro de Barcelona, consulteu aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 10 Desembre 2018
  • Comparteix