Tornar

Una imatge de l'artista Jordi Mitjà que mostra un grup de gent formant una estrella sobre les roques a tocar del mar
Una de les obres de l'exposició mostra un llibre fet amb pàgines de llibres diversos

Una acció i dues exposicions obren la nova etapa del Centre d'Art Contemporani

El Centre d'Art Contemporani de Barcelona, al recinte de Fabra i Coats, obre el dissabte, 15 de febrer, una nova etapa en la seva existència amb la convocatòria d'una acció participativa al Canòdrom i la inauguració de dues exposicions.

La nova etapa suposa una mena de refundació del Centre d'Art Contemporani de Barcelona, liderat en aquest període per la nova directora, Joana Hurtado Matheu, i hereu dels antics projectes de Centre d'Art Contemporani que van tenir com a seus el Centre d'Art Santa Mònica i, de manera efímera, l'antic Canòdrom situat a la Meridiana. D'aquí que, amb motiu de l'inici d'aquest nou període, s'hagi editat una publicació que fa referència directa a aquests espais i que es repartirà durant la inauguració. És Grans esperances, creada per Irene Solà i Gabriel Ventura i concebuda i dissenyada per l'estudi de disseny gràfic Bendita Gloria. A més, però, un dels primers actes de la celebració no tindrà com a escenari Fabra i Coats sinó el mateix Canòdrom. A continuació, s'inauguraran, ja al recinte de Sant Andreu, les exposicions Succeeix cada dia, de Jordi Mitjà (del 15 de febrer al 26 de juliol), i  La biblioteca infinita (The Infinite Library), d'Haris Epaminonda i Daniel Gustav Cramer (del 15 de febrer al 24 de maig).

Tot començarà a les 10.30 h del dissabte, 15 de febrer, quan podreu veure La primera pedra que marca simbòlicament l'inici d'una nova etapa en la vida del centre. Aquest nom al·ludeix a una obra que l'artista Jordi Mitjà va fer per a l’exposició Canòdrom 00:00:00 l'any 2010. Potser ja la vau veure en aquell moment: era un globus en forma de pedra que sobrevolava l'espai del Canòdrom, capgirant el clàssic ritual de la "primera pedra" d'un edifici i ironitzant per tal de posar-ho tot en qüestió: des dels actes inaugurals a les mateixes institucions que els acullen. Per a l'acte de dissabte, l'artista ha treballat en un taller amb alumnes de dos instituts de Sant Andreu: l'Institut Martí Pous i l'Institut Sagrera. Tots plegats han preparat una proposta especialment irònica i autocrítica que no us hauríeu de perdre.

Tot començarà, com dèiem, al Canòdrom, però continuarà al recinte de la Fabra i Coats. En els 1.600 metres quadrats de l'espai, s'inauguraran, a les 12 h, les dues noves exposicions que acull aquest renovat Centre d'Art Contemporani de Barcelona. Una, és Succeeix cada dia, del mateix artista que ha dissenyat amb els estudiants l'acte del Canòdrom. És Jordi Mitjà, un creador empordanès l'obra del qual s'havia vist fins ara de manera dispersa. L'artista treballa tant amb objectes trobats com amb el ferro o juga a la descontextualització, sempre amb el territori que l'envolta com a referent i sempre qüestionant conceptes com els d’autoria i anonimat o construcció i destrucció, entre d'altres. A Succeeix cada dia veureu com Mitjà revisita la seva pròpia producció, creant obres noves a partir d'una selecció de les seves obres anteriors i produint, per tant, "una versió de versions que s'emmirallen en el temps i l'espai". On és el passat i on el present? Les fronteres, aquí, queden totalment difuminades.

En una altra planta del Centre d'Art Contemporani de Barcelona podreu veure una segona mostra. Es tracta d'una col·laboració en progrés entre els artistes de Xipre Haris Epaminonda i d'Alemanya Daniel Gustav Cramer. Amb el títol de La biblioteca infinita (The Infinite Library), veureu el resultat d'una feina que va començar l'any 2007 i que encara continua. Es basa en la recombinació de pàgines de llibres editats entre l'any 1890 i els anys 80 del segle passat per tal de crear uns nous volums que posin en qüestió de manera radical conceptes com els d'autenticitat i autoria. És una reflexió apassionant sobre la producció i reproducció de les imatges i la capacitat que tenen, en el món d'avui, de transmetre imaginació i significats.

L'exposició La biblioteca infinita (The Infinite Library) anirà acompanyada d'un taller per a tots els públics que vol conferir a llibres i biblioteques la condició d'espais de creació i als qui els llegeixen o les utilitzen, la condició de creadors. Tant en el cas de La biblioteca infinita (The Infinite Library) com en el de Succeeix cada dia, el Centre d'Art Contemporani de Barcelona organitzarà visites que no seran visites guiades com és habitual en d'altres espais d'art, sinó un seguit de "visites dialogades" que fomentin l’intercanvi de coneixements i que hauran d'implicar agents culturals que va des de galeristes fins a comissàries i artistes.

El canvi de concepte del nou Centre d'Art Contemporani de Barcelona passa per una aposta per la complexitat que estimuli la reflexió, l'impuls d'un diàleg transversal, crític i plural i l'assumpció d'un paper d'institució articuladora i interlocutora amb la xarxa cultural i artística. Però moltes coses canviaran al Centre a partir d'ara. D'entrada, el que fins ara eren activitats paral·leles passaran a ser part integrant de les mateixes exposicions, com passa amb el taller organitzat amb motiu de l'exposició La biblioteca infinita (The Infinite Library).

Per saber més sobre la nova etapa del Centre d'Art Contemporani de Barcelona, a Fabra i Coats , consulteu el web d'aquest espai d'art o bé consulteu el Facebook de l'esdeveniment i no us perdeu els actes programats el dissabte, 15 de febrer.

Data de publicació: Divendres, 14 Febrer 2020
  • Comparteix