Tornar

Nebulosa del cap de cavall

L'univers més proper

Una exposició d’imatges del cosmos, una xerrada sobre astronomia i una observació amb telescopi al Casal de Barri de Can Rectoret.

Al bell mig de la serra de Collserola, el nucli de Can Rectoret, al barri de les Planes, ocupa un espai de Barcelona on la contaminació lumínica és lleugerament menor que a altres zones metropolitanes. La carena del Tibidabo forma una barrera entre aquesta zona i el nucli de la ciutat que atenua la brillantor de l’enllumenat urbà. Aquesta ubicació crea millors condicions per a l’observació del cel nocturn i de certs objectes del firmament i és un dels espais on l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, Aster, escull amb certa periodicitat per organitzar activitats de divulgació. Aquest mes, fins al 25 de juny, el Casal de Barri de Can Rectoret acull una exposició d’astrofotografies fetes per socis i sòcies de l’entitat, que es complementarà, el 18 de juny, amb una xerrada i una observació nocturna amb telescopi.

L’univers és tan immens que la llum dels estels pot trigar milions d’anys a arribar des de la seva ubicació fins al nostre planeta. És per això que, de les estrelles que avui veiem al firmament, segurament n’hi ha que ja no existeixen. A ull nu, veiem molts menys estels que amb un telescopi, però a més, l’ús de filtres i altres tècniques d’imatge ens poden permetre observar altres objectes que escapen de la nostra mirada. Així i tot, el que veiem al cel des de la Terra és una part molt petita del cosmos i, a la xerrada del dia 18 de juny, encara acotarem més les distàncies per tal de descobrir El nostre univers més proper, el dels planetes veïns que orbiten al voltant de la nostra estrella, el Sol.

Precisament quan l’estrella més propera s’esvaeixi rere l’horitzó aquell mateix vespre, Aster iniciarà l’Observació nocturna a través d’un telescopi, sempre que els núvols no facin acte de presència. Així mateix podeu aprofitar l’ocasió per aprendre a identificar alguns objectes del cel, com ara constel·lacions característiques d’aquesta època, algun estel en particular o algun planeta. I també podeu ampliar el vostre coneixement sobre l’espai amb les imatges de l’Exposició d’astrofotografia de la mateixa associació, on descobrireu elements del cosmos més llunyans i que a simple vista ens passen desapercebuts.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 15 Juny 2021
  • Comparteix