Tornar

Una família amb un pare una mare i dues filles retratada a casa seva en una zona contaminada per la radiació

'Vida después de Chernóbil': retrat familiar amb radiació de fons, a Chez Xefo

Paisatges desolats, animals, persones solitàries i moltes famílies que conviuen amb els efectes de la radiació... Són els temes de les fotografies que va prendre Quintina Valero a Txernòbil i que, fins al 23 de juny, podem veure a Chez Xefo.

L'espai d'art del Poblenou acull una de les sèries fotogràfiques de Quintina Valero, una fotògrafa nascuda a Alemanya el 1970 que ha dedicat el seu talent a reflectir en imatges tot d'històries relacionades amb els drets humans i, en concret, amb les migracions. Actualment col·labora amb ONGs de tot el món i publica les seves fotografies en diaris i publicacions de mitja Europa.

Entre els projectes de la fotògrafa que han despertat més interès i han aconseguit més premis, Vida después de Chernóbil. Les imatges que en formen part i que teniu ara a Chez Xefo ens recorden, trenta-cinc anys després de la catàstrofe que va escampar la radiació per la zona i per part d'Europa, l'impacte de l'accident a la central de Txernòbil, situada en territori ucraïnès.

Ho fan copsant els paisatges de la zona d'exclusió de Txernòbil i de la regió de Narodichi, a 50 quilòmetres de la central nuclear, on va ser desplaçada part de la població malgrat la radiació que encara hi ha a la zona. Les imatges ens mostren els animals que es crien en aquests paratges i retraten un seguit de famílies que conviuen amb els efectes de la radiació generada per l'accident nuclear. A la imatge podeu veure una de les fotografies, que mostra la parella formada per Emir i Nasria Natsik amb les seves filles, una de les quals pateix un tumor cerebral.

No és un cas aïllat. Altres nens i nenes van néixer amb malalties o amb deformitats causades per la radiació, tal com ens mostra una tria d'imatges, tan doloroses com necessàries, que reflecteixen el dia a dia d'una comunitat conviu encara amb el llegat verinós de Txernòbil. Es calcula que prop del seixanta per cent dels nens i nenes de la zona pateixen malnutrició, malalties respiratòries o afeccions cardiovasculars, encara que les autoritats ja hagin deixat de considerar aquests mals com una conseqüència de l'accident nuclear.

Si voleu veure les fotografies que formen part de l'exposició Vida después de Chernóbil, veniu a Chez Xefo, però abans consulteu al Facebook d'aquest espai d'art del Poblenou la informació sobre l'exposició.

Data de publicació: Dilluns, 07 Juny 2021
  • Comparteix